İkinci Dünya savaşı sonrası doğu bloğunda kalan Macaristan, Stalin’nin ölümünün ardından, Sovyetler Birliği’nin baskısından kurtulmak için Nagy Imre’nin izinde bir dizi reforma imza attı. Hallkının da desteğini alan Nagy Imre, Macaristan’nın bağımsızlığı için bir umut oldu.

MACARLAR BAĞIMSIZLIKLARI UĞRUNA CANLARINI VERDİ
Sovyetler Birliği ise Macaristan’nı ne pahasına olursa olsun elinden kaçırmak istemiyordu. Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi birinci sekreteri Nikita Kruşçev ayaklanarak ,bağımsızlığını isteyen Macar halkına en ağır şekilde müdahale ederek, tanklar eşliğinde kızılordu ile Macaristan’ işgale başladı. 10 000’lerce Macar bağımsızlıkları  uğruna canlarını verdi. Nagy Imre indirilerek yerine Kadar Janos geçirildi ve iki sene sonra Nagyí Imre idam edildi..Bugün bu işgali ve bağımsızlık uğruna verilen bu mücadeleyi anmak için çatışmaların en şiddetli yaşandığı yerlerden biri olan Macar Parlamentosu önündeki, Kossuth Lajos Meydana gelen binlerce Macar, Başbakan Viktor Orban’nIn konuşmasını coşku ile dinledi. 100 kadar protestocunun da bulunduğu meydanda zaman zaman gruplar arasında sürtüşmeler ve küçük çaplı kavgalar da yaşandı.
BAŞAR;  SOVYET  KIZILORDU,YA KARŞI BAĞIMSIZLIK MÜCADLESİ VEREN MACAR HALKININ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ ,  BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEM TAŞIR . 15 TEMMUZ,DA TÜRKİYE,NİN DEMOKRASİ VE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİDİR

Macaristan MÜSİAD Temsilcisi Fadıl Başar 23 Ekim 1956 yılında Macar halkının Sovyetler Birliği,ne  karşı başlattıkları bağımsızlık mücadelesi ile ilgili yaptığı açıklamada 15 Temmuz da Türkiye,de yapılmak istenen darbe girişimi ile Türk halkının verdiği demokrasi ve bağımsızlık mücadelesine dikkat çekti.  Başar; 23 Ekim 1956 Macar halkı Sovyetlerin tanklar eşliğinde en ağır silahlarına karşılık bağımsızlık mücadelesi verdi. 10 binlerce insan can verdi. Bugün Macaristan,ın bağımsızlığı için verilen mücadele dünya halklarına örnek oldu. Bağımsızlık mücadelesinin Macar Cumhurbaşkanı ve başbakanı n, konuk devlet başkanlarının  Macar halkı ile birlikte anmaları çok önem teşkil etmekte.  Türkiye ,de 15 Temmuz da gerçekleştirmek istenen darbe girişiminde şehit ve gazi olan olan vatandaşlarımızın Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan ,ın da söylediği gibi  her yıl 15 Temmuz da anılması ve resmi tatil edilmesi Türk halkı içinde ayrı bir önem taşır.