İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Kaymakamlığı önünde canlı bomba saldırısı gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Şu an itibariyle 4 vatandaşımızı kaybettik. 36 yaralıdan 7 yaralımızın durumu ciddiyetini koruyor. 4 yaralımız ameliyat sürecinde. Ümit ederim ki yeni kayıplarımız olmaz. Bize gelen bilgiler çerçevesinde yaralıların tespit edilen yaklaşık 12'sinin yabancı uyruklu olduğu bilgisi var." dedi.

İstanbul Valisinden ilk açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde öğleden önce bir canlı bombanın kendini patlatması sonucu, biri canlı bomba olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Polis, caddeyi giriş-çıkışlara kapatırken, patlamanın meydana geldiği alanı güvenlik çemberi içine aldı. 

Taksim'e resmi araçlar, polis, itfaiye ve ambulans dışında araç girişine izin verilmiyor.

"Sosyal medyada yayılan konular tamamen asılsızdır"

Şahin, bomba ihbarlarına ilişkin soru üzerine, "Bomba ihbarı değil de, sosyal medyada hızla yayılan bir konu var, Nişantaşı'nda, Bayrampaşa'da vesaire İstanbul'un değişik yerlerinde de bombaların patladığı şeklinde. Bunlar tamamen asılsızdır. Böyle bir haber, böyle bir olay yok şu an itibarıyla" diye konuştu.

"2'si ağır 20 yaralı"

Bir başka soru üzerine Şahin, şu an için hastanelerde 2'si ağır 20 yaralının bulunduğunu belirtti.

İstanbul Valisi Şahin, "Şüphelenilen bir kişi var mı?" sorusuna "Şu anda çok yeni. Detaylı inceleme yapılıyor tüm boyutlarıyla. Yapabileceğim açıklama bu kadardır" yanıtını verdi.

Yayın yasağı getirildi

Öte yandan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildi.

Soruşturmayı 5 savcı yürütecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılığın, terör saldırısı üzerine başlattığı soruşturmayı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli 5 savcı yürütecek. 

Başsavcı Hadi Salihoğlu da saldırının meydana geldiği Beyoğlu Kaymakamlığı önüne gelerek, bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan telefonla bilgi aldı.

Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplantı yapıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Saldırının esas hedefi bütün insanlıktır

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş da, Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Bu saldırının esas hedefi bütün insanlıktır. Lanetliyoruz, kınıyoruz ve gerçekten bütün bu nefret dalgasını oluşturanları, sadece o bombayı patlatanları değil, o bombayı patlattıranları, onların arkasındaki karanlık odakları, onların arkasındaki terör tüccarlarını da bütün kalbimizle, bütün benliğimizle lanetliyoruz" dedi. 

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türkiye düşmanlarının hakkından gelecek güce sahiptir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de saldırıya ilişkin, "Küresel ve bölgesel efendileri hesabına kiralık tetikçilik yapan canilerin bir yanda Doğu ve Güneydoğu'da kan dökmesi, diğer yanda belirli aralıklarla Ankara ve İstanbul'un kalbini hedeflemesi, Türkiye'nin Suriyelileşmesi ve Lübnanlaşması amacına dönük hunhar bir stratejinin ara duraklarıdır. Türk devleti elinde silah taşıyan, beline bomba saran Türkiye düşmanlarının hakkından gelecek güç ve yeterliliğe sahiptir." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: Türkiye teröre alışmayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Türkiye teröre alışmayacak, alıştırmayacağız. Türkiye terörü kanıksamayacak, kanıksatmayacağız. Terörü normalleştirmenize izin vermeyeceğiz. Bizler gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Tüm NATO müttefikleri, Türkiye'nin yanında 

Saldırıya dünyadan tepki açıklamaları geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye'nin yanında ve terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

ABD "şiddetle" kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin Beyoğlu'ndaki terör saldırısını "şiddetle" kınadığını bildirdi. Soruşturma aşamasında Türk yetkililerle yakın ilişki içinde olacaklarını vurgulayan Kirby, "ABD, NATO müttefiki Türkiye ile ortak tehdit terör konusunda dayanışma içerisinde duruyor." değerlendirmesinde bulundu.