BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, federasyon belgesi olmayan pilates salonlarının kapatılacağını söyledi.

Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pilatesin federasyon branşlarından, müsabakası olmayan disiplinlerden biri olduğunu belirtti.

Pilates sporunda 3 yılda ciddi anlamda bir büyümenin olduğuna dikkati çeken Çelen, "Türkiye'nin dört bir tarafına giderek pilates eğitimleri ve seminerleri veriyoruz. Üniversitelerle anlaşarak oranın öğrencileri için özel kurslar düzenliyoruz ve pilates belgelerini almalarını sağlıyoruz" diye konuştu.

Çelen, Türkiye'de sadece Türkiye Cimnastik Federasyonu'nun vermiş olduğu belgenin geçerli olduğunu vurgulayarak, federasyona çok fazla şikayet geldiğini, kandırılmış insanların başvuruda bulunduğunu ancak şimdi bu sayının azaldığını dile getirdi.

Yasal olmayan bir takım derneklerin, halkı yanılttığını savunan Çelen, "Eskiden kendimiz anlatmaya çalışıyorduk. Şimdi ise ilgili dernekler hakkında avukatlarımız kanalıyla suç duyurusunda bulunmaya başladık. Yargı süreci devam ediyor, mayıs ya da haziran ayına doğru yargı sürecinin netleşeceğini söylediler. Cimnastik Federasyonundan belgesi olmayan pilates salonlarının ruhsatları belediyelerce iptal edilecek ve kapatılacak. Bu konuda çalışmalarımız taviz vermeden devam ediyor" şeklinde konuştu.

 

- Hamilelere pilates uyarısı

 

Çelen, izinsiz açılan salonlarda hamile pilatesi de yaptırılmaya başlandığını anlatarak, "Hamile pilatesi bilinçsiz bir şekilde yapılırsa hem anne hem de çocuk için çok tehlikeli olur. Biz bu konuyu Sağlık Bakanlığı ile de daha deneyimli ve eğitimli insanlarla yapılması konusunda görüşüyoruz. Lütfen insanlarımız kandırılmasınlar. Bu tuzağın içine düşmesinler" ifadesini kullandı.

Federasyon olarak savunma konumundan suç duyurusunda bulunma konumuna geçtiklerini belirten Çelen, şunları kaydetti:

"Bu işi usulsüz ve kanunsuz yapan insanlar köşeye sıkıştılar. Kendilerinin dernek çatısı altında pilates yapmaya çalıştıklarını yargı karşısında anlatmaya çalışıyorlar. Biz isimlerinin değiştirilmesi konusunda dava açtık. Bir Pilates Federasyonu olamazsınız diye. Davamız sürüyor. Bu konuda haklı olduğumuzu zaman da gösterecek. Kanunsuz yapılan iş bir yerden döner. Pilates Federasyonu diye bir federasyon yok. Pilates, Cimnastik Federasyonunun alt branşıdır."

Federasyon Başkanı Çelen, pilates konusunda özel salonlara giden vatandaşlara da uyarılarda bulunarak, "Pilates eğitimi aldığınız eğitmenlerin belgelerinin federasyondan olup olmadığına bakın. Allah muhafaza sakatlık çıkabilir. Her türlü kaza olabilir. Hem eğitmenleri hem de vatandaşlarımızı koruyacak olan tek belge var, o da federasyonun vermiş olduğu belge" dedi.

Pilatesin çok revaçta bir spor olduğunu dile getiren Çelen, "Pilatesin izinsiz yapılmaması konusunda birçok il müdürlüğüyle görüşme halindeyiz. Birçok ilde izinsiz açılan salonlar kapatıldı. Belediyelere kapatılmaları konusunda suç duyurusunda bulunduk. İstanbul ve İzmir'de bu konuda çok sıkı denetimler yapıldı" şeklinde konuştu.