Ayakkabı sektörünün küresel buluşması Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD), CNR EXPO Yeşilköy’de başladı. Fuarın açılışı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, TASD Başkanı Hüseyin Çetin ve CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı’nın katılımı ile yapıldı.  
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi açılışta yaptığı konuşmada AYMOD’un 54’üncü kez açılışına dikkat çekerek, “30 yıldır düzenlenen bir fuara sahip olmak sektörün istikrarını da ortaya koyuyor. Bu istikrara bağlı olarak sektörün 2023 yılında hedeflediği 2 milyar dolar ihracata ulaşacağına inanıyorum” dedi.
 
‘Yüksek vergilerin arkasına sığınmamalı’

Ayakkabı sektörünün 700 milyon dolarlık ihracatı olduğuna ve dünya ticaretinden binde 5 pay aldığına dikkat çeken Büyükekşi, şöyle konuştu: “Bu rakamlar bizim için yeterli değil dünya ticaretinden aldığımız payı binde 9, ihracatımızda 1.3 milyar dolar olmalı. 500 milyon daha fazla ihracat için sektörün ihracatta rekabet edecek üretim yapması bunun için de teknolojiye, tasarıma yatırım yapması gerekiyor. Yüksek vergilerin arkasına sığınarak bir şey yapamayız. Teknolojiye yönelmeliyiz. Ür-Ge projelerinden yararlanılmalıyız. Mümkün olduğu kadar yabancı şirketlerle işbirliği yapmalıyız.” 
Mehmet Büyükekşi, sektörün hak ettiği konuma gelmesi için çalıştıklarını belirterek, Urfa’da 25 ayakkabı firmasının kümelendiğini 6. Bölge’de yapılacak yatırımları desteklediklerini söyledi. Aynı şekilde AYMOD’un da sektör açısından önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, fuarda trend alanın büyütülmesi ve alım heyetlerinin artırılması için yapılan çalışmalara da destek vereceklerini belirtti.
 
Hedef 50 bin ziyaretçi

TASD Başkanı Hüseyin Çetin de fuarın 60 bin metre kare alanda, 1.400 markanın katılımı ve 50 bin ziyaretçi hedefi ile düzenlendiğini söyledi. 500 alıcıyı fuar için misafir ettiklerini anlatan Çetin, “2015’in ilk 8 aylık döneminde ithalatta yüzde 30’a varan düşüş oldu. Bu sektör olarak,  cari açığa 300 milyon dolar seviyesinde cari açığa katkımız oldu.  Ek verginin de katkısı burada ortaya çıktı. 2 milyon kişinin ekmek yediği sektöre can suyu oldu.”
 
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak ise, ABD’nin 27 milyar dolar ile ayakkabı sektöründen yüzde 20 pay aldığını hatırlatarak, “Binde yarımın altında pay aldığımız ABD, Almanya, İngiltere gibi büyük pazarlara yönelmeliyiz” dedi.
 
Sektöre ABD ve Uzak Doğu ilgisi

CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı AYMOD’un sektörde pek çok ilke imza atığını, binlerce alıcıyı firmalarla buluşturduklarını anlattı. AYMOD’un dünyanın lider fuarı olacağına inandıklarını aktaran Tartıcı, “Seçim dönemini de göz önünde bulundurduğumuzda fuarın, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkısının büyük olacağını düşünüyoruz” dedi,
Hong Kong Ayakkabıcılar Derneği Başkanı William Wong, Beyaz Saray Eski Ekonomi Danışmanı Peter Mancion da açılışta yaptıkları konuşmalarda fuara ABD ve Hong Kong piyasasına uygun üretim yapan firmaları aradıklarını söylediler.
 
Dünya modası ayakkabılar fuarda

Klasikten moderne, babetten çizmeye, spor ayakkabılarına, çanta, cüzdan, kemere kadar her kesime hitap eden ürünlerin sergilendiği AYMOD’da, Jenefer Lopez, Roberto Carlos, Arap Krallarının da tercihi olan Joya marka ayakkabılara ilgi büyük oldu. Türkiye piyasasına ilk kez Kasım ayında Bağdat Caddesi’nde ve ünlü pek çok AVM’lerde faaliyete girecek ayakkabılar Avrupa’da 810 TL’ye satılıyor. Joya markasının Türkiye distribütörü olan firmasının Satış Danışmanı Savaş Güzel, “Gümrük masraflarını da düşündüğümüzde ayakkabıyı 1000 TL’ye satmamız gerekiyor. Biz ayakkabıları Türkiye’de 599 TL’ye satacağız” dedi.