Avustralya Federal Sosyal Hizmetler Bakanı Scott Morrison, Suriye ve Irak’tan sadece Hristiyanların değil farklı inanç gruplarından sığınmacıların da alınacağını söyledi.
Bakan Morrison, Avustralya’ya kalıcı olarak alınacak sığınmacıların kabulünde uyulacak kriterleri tarif ederken "İnsanların inanç ve dini değil, ihtiyaç önceliği olan bölgeler dikkate alınacak" ifadelerini kullandı.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın ülkeye kabul edilecek sığınmacıların en muhtaç durumdaki "azınlıklardan" seçileceğini vurgulaması üzerine Suriye ve Irak’taki azınlıkların Hristiyan, Ezidi ve Dürzilerden oluşmasından dolayı Müslümanların Avustralya’ya alınmayacağı yorumu yapılmıştı.

Abbott, sığınmacıları alırken ayrımcılık yapılmayacağını vurgulayarak "Biz hepsine öncelik veriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Avustralya Medya Koordinatörü Amelia Freelander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacı alımlarında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) kriterlerine uyulması gerektiğini belirtti.

Freelander, "Yerleşim için dini, bir kriter olarak kullanmak, savunmasız mülteciler için kalıcı bir çözüm olmasını ve dünyaca mültecileri korumak için bir dayanışma mekanizmasını zayıflatıyor. BMMYK’ye göre yerleşim için en savunmasız insanlara, yani daha fazla korunma ihtiyacı olanlara öncelik tanınmalıdır" dedi.