Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, Avrupa’daki sığınmacı krizine ilişkin olarak Akdeniz ve Yunanistan’da dramlar yaşanırken, AB’nin aldığı kararların hızlı bir şekilde uygulamadığını bildirdi.
Maiziere, başkent Berlin’deki Adlon Oteli’de Fransız mevkidaşı Bernard Cazeneuve ile Avrupa’daki sığınmacı sorununu görüşerek, ardından basın toplantısı düzenlendi.

Avrupa Birliği’nde (AB) kurumların daha hızlı çalışmasını isteyen Maiziere, "Akdeniz ve Yunanistan’da dramlar yaşanırken, alınan kararların uygulanmasında çok az şey yapılıyor" dedi.

Maiziere, bundan dolayı Yunanistan ve İtalya’da "hotspot"  olarak nitelendirdiği sığınmacıların kayıt altına alınacağı bekleme bölgelerinin oluşturulmasını gerektiğini vurguladı.

Maziere, Almanya ve Fransa’nın söz konusu "hotspotların" oluşturulması konusunda memurlar gönderebileceğini ve teknik destek vermeye hazır olduğunu ifade ederek, "AB’ye sınır olan ülkelerin, insanların ülkelerinden ayrılmasındaki sebeplerle ve kaçakçılıkla mücadelede AB’nin yardımına ihtiyacı var. Bu, Avrupa’ya çok paraya mal olacak. Bunun bilinmesi lazım" diye konuştu.

Siyasi ve ekonomik olarak güvenli görülen ülkelerden gelen sığınmacıları hızlı bir şekilde geri gönderebilmeleri için AB düzeyinde “güvenli ülkelerin” tespit edilmesini isteyen Maiziere, bu ülkelere AB’ye aday ülkelerinin de dahil olduğunu ifade etti.

Avrupa’da serbest dolaşımdan yana olduklarını  bu konuda daha iyi bir sistem getirmek için çalıştıklarını vurgulayan Maiziere, “Biz Schengen sisteminin taraftarıyız. Sınır kontrollerin yapılmasını istemiyoruz. Ancak iltica başvuruları ile serbest dolaşım arasında bir bağlantı var” dedi.

Macaristan’ın göçmenleri durdurmak için sınırda duvar inşa etmesine ilişkin de Maiziere, “Başka ülkeler yürürlükte olan yaslara uyarlarsa o zaman Macaristan duvar inşa etmez” değerlendirmesinde bulundu.

AB'de ortak bir iltica politikasını oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Maiziere,  AB Komisyonu’nun AB’ye üye olmayan ülkelerle yapacağı geri kabul anlaşmalarını hızlı bir şekilde ilerletmesi gerektiğini kaydetti.

Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve da AB ülkeleri arasında  iltica kurallarını uyumlu hale getirmek istediklerini belirterek insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için polis ve istihbarat çalışmalarını derinleştireceklerini bildirdi.

Serbest dolaşım konusunda kurallara uyulması gerektiğini  ifade eden Cazeneuve, “Sorun kurallar değil, kuralların uygulanmaması. Bu kurallara tüm ülkelerin uyması lazım” dedi.