Türkiye’nin avrupa birliğine,acılan kapısı Macaristan, Hem şirket kurulumu hem de işletme maliyetleri açısından, işadamlarımızın Avrupa Birliğine girişinde en düşük maliyetli Avrupa Birliği ülkesidir. Bir de buna artı olarak kurumlar vergisinin % 10 olması, kar eden şirketler açısından cok büyük bir avantajdır. Sırf bu sebepten dolayı Avrupa Birliği,nin diğer ülkelerinden işadamları Macaristan’da da şirket kurarak bu avantajdan yararlanmaktadırlar.
AB MACARİSTAN,IN TİCARETİNİ ARTIRDI
1989 yılındaki rejim değişikliği  aynı zamanda ekonomik yeni yapılanmayı da beraberinde getirdi. Avrupa Birliğine çok çabuk entegre olan Macaristan 2007 yılında Avrupa Birliği olan ülkelerle, sınırların ve gümrüklerin kalkmasıyla daha da artan oranda hızlı bir ticaret ortamına kavuştu. Türkiye’nin ayni zamanda stratejik ortağı da olan Macaristan ile ne yazık ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın da işaret ettiği yıllık 5 milyar Euro,luk ticaret hacmine bu sene de ulaşamadı.

MACARLARIN  KÖKÜ ORTA ASYA TÜRKLERİNE  DAYANIYOR
Halbuki bulunduğu coğrafya da yanlız olan Macarlar, kendilerine en yakın olarak biz Türkleri görmekte ve köklerinin onlar gibi bizlerinde orta Asya ya dayanmasından dolayı, bir çeşit kardeşlik duygusu besleyip., bizlere, hiç bir Avrupa Birliği ülkesinde göremiyeceğimiz bir itibar ve yakinlik göstermektedirler.

TÜRKİYE,NİN MACARİSTAN İLE TİCARET HACMİ YETERLİ DEĞİL
Fakat ne yazık ki, gerek vergi, gerek kuruluş ve işletme maliyetlerindeki avantajlar ve gerekse gösterilen yakınlığa rağmen yıllık ticaret hacmi arzu edilen düzeyde değildir.
Otomotiv, hayvancılık ve turizimin lokomotifliğini yaptığı ticari ilişkilerimizde, Avrupa Birliğinin Macaristan’ı hayvancılıkta karantina bölgesi ilan etmesiyle, iki ülke arasındaki hayvan ticareti de durma noktasına gelmiştir.
Hemen yani başındaki Viyana şehri ise yaklaşık 170 000 Türkün yaşadığı, helal ürünlerdeki en büyük komsu pazardır. Tavuk ve kırmızı et ihtiyacını, büyük ölçüde Macaristan’dan karşılayan Viyana, helal mallarda da, Macar ürünlerini oraya ulaştıracak Türk iş adamları için bakır bir pazardır. Ayni fırsat tarım ürünleri içinde geçerlidir.Avusturya pazarında faaliyet gösteren Türk market zincirlerinin ve toptancısının sattıkları, tarım ürünlerininin önemli bir bölümünü, Macaristan’dan daha uygun fiyata ve daha hızlı olarak temin edebilme şansı vardır.

TÜRKİYE ACİL OLARAK MACARİSTAN A TURİZM ATAŞESİ GÖNDERMELİ
Turizm de ise, hala Macaristan’da bir turizim ataşemizin olmaması, eski rejimin baskısından kurtulan Macarların, gezme ve seyahat etme potansiyelinden yeterince yararlanmamıza neden olmaktadır. Tatil turizminin dışında, Rakoczi Ferenc, Kosult Lajos ve Tököly Imre ile Tekirdağ, Kütahya ve Izmit illeri Macaristan’da adları bilinen ve ortak tarihimizin bir parcası olan şehirlerdir.Macarların, Avusturya’ya karşı yaptığı özgürlük mücadelesi sırasında, Osmanlıya sığınan bu önderlerine ecdadımız kucak açıp sahip çıkmıştır.Bizim içinde, Kanuni Sultan Süleyman’dan dolayı öncelikle Zigetvar basta olmak üzere, Budapeşte, Mohac ve Estergon ayni değere ve öneme sahiptir. Böyle köklü ve dostanı olan ilişkilerin turizm de de meyva vermesi cin en kısa zamanda bir Turizim Ateşesi.nin Budapşte’de görev yapması gerekmektedir.

MACARİSTAN,A TÜRK BANKASI KURULMALI
Diğer bir önemli eksiğimiz ise, bir Türk bankasının şubesinin bulunmayışıdır. Türkiye’nin gururu Türk Hava Yolları ile Macaristan’nın tek uluslararası havaalanını işleten Çelebi’nin yıllık cirolarının toplamı 50 milyon doları bulmakta, bu bile tek başına bir Türk bankası,nın şubesinin açılması için yeterli sebeptir. Açılacak olan şube is hacminin dışında hem prestij hem de bir marka değeri oluşturacaktır.
65. hükümetin, icraatlarında, Macaristan’a gereken önemin vereceğinden, hiç şüphemiz yok.

MÜSİAD MACARİSTAN OLARAK TÜRK İŞ ADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI YAPIYORUZ
Biz de Müsiad Macaristan olarak, iki ülkenin ticaret hacminin artmasi icin her türlü gayreti göstermekteyiz. Cabalarımızda daima, Sayın Büyükelçimiz  Şakir Fakılı ve Ticaret Müşavirimiz Faruk Çömert ,in  özverili desteğini görmekteyiz. En kısa zamanda, bu çabaların meyvesini vereceğine ve iki ülkenin ticaret hacminin de, Sayin Cumhurbaşkanı,mız Recep Tayyip Erdoğan,ın  koyduğu hedefe ulaşılacağına, olan inancımız tam dır. Avrupa ya açılmayı düşünen yatırımlarımız için, Macaristan’nın, ilk tercihleri olmasını, bu konuda da kendilerine Müsiad Macaristan olarak, gerekli desteği ve yardımı yapmaya hazır olduğumuzu belirtirim.