Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları’nın işlettiği İstanbul Atatürk ve Üsküp havalimanları Avrupa’dan ödülle döndü. Havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü Airports Council International (ACI) tarafından düzenlenen Airport Service Quality (ASQ) programında İstanbul Atatürk “hizmet kalitesini en fazla geliştiren” havalimanı olurken Makedonya, Üsküp de 2 milyondan az yolcuya hizmet veren havalimanları arasında Avrupa’nın en iyisi seçildi. Ödüller, Nisan ayında Avustralya’da düzenlenecek ACI Asya-Pasifik Bölgesel Konferansı sırasında yapılacak törenle sahiplerine verilecek

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü “TAV olarak, başlangıçtan bu yana tüm operasyonlarımızın odağında müşteri memnuniyeti yer alıyor. Yolcularımızın beklentilerini ve ihtiyaçlarını yakından takip ederek, buna uygun çözümler üretiyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı geçen yıl 61,3 milyon yolcuya hizmet vererek Londra ve Paris’in ardından Avrupa’da üçüncü sıraya yükseldi. Bu süreçte yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunmak üzere kapsamlı düzenlemeler yaptık. Duty-free ve yiyecek içecek alanlarını büyüttük, yolcu akışına uygun bir şekilde baştan tasarladık. Biyometrik pasaport kontrolü sistemini başlattık. Engelsiz havalimanı uygulamalarımızla Birleşmiş Milletler’de örnek gösterildik. Başta DHMİ, SHGM ve THY olmak üzere, tüm paydaşlarımızla işbirliği halinde yolcularımıza güvenli, hızlı ve konforlu bir seyahat deneyimi sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış hatlar terminalinde yapımı son aşamaya gelen ek binanın da hizmete girmesiyle yılda 75 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verebileceğiz. Bu kapsamda, tamamen yolcuların bildirimlerine göre verilen bu ödülü almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 

ACI Genel Direktörü Angela Gittens, “Havalimanları çoğu zaman birbiriyle yolcu trafiği açısından rekabet halinde olan, karmaşık, müşteri odaklı bir sektör olmaya doğru evrildi. Yolcuların, seyahat ettikleri havalimanlarından duty-free’den restoranlara ve ambiyansa; temizlikten çalışanların tavrına, sunulan hizmetlerin çeşitliliğine, verimliliğe ve fazlasını içeren beklentileri bulunuyor. Her şeyin ötesinde, ASQ programı, katılımcı havalimanlarına bu başlıklarda beklentileri ne kadar karşıladıklarını görebilecekleri bir araç sunuyor” dedi.

ASQ programı, 80’den fazla ülkede yılda 3,5 milyardan fazla yolcuya hizmet veren 80 havalimanında uygulanıyor. Program kapsamında, havalimanına erişim, check-in, duty-free, güvenlik, yiyecek-içecek gibi sekiz ana kategoride yer alan 34 başlığı içeren bir anket çalışması yapılıyor. Her yıl 600 binden fazla yolcuyla yapılan anket çalışmasında havalimanı hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları ölçülüyor. TAV, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda geçen yıl 61,3 milyon yolcuya hizmet sundu. Makedonya’da Üsküp ve Ohrid havalimanlarını işleten TAV, 2015’te bu ülkede de 1 milyon 560 bin yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları hakkında
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2015’te iştirakleriyle birlikte 780 bin uçak seferine ve 102 milyon yolcuya hizmet sundu.