BRATİSLAVA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Artık Türkiye bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bu vücut artık bu gömleğe tahammül edemiyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek, yeni bir idari yapılanmadır, bu da başkanlık sistemidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç Avrupa Birliği üyesini kapsayan ziyaretlerinin ikinci durağı Slovakya'nın başkenti Bratislava'da konaklayacağı otelde, başta Slovakya ve Avusturya'da yaşayanlar olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen Türk vatandaşlarının yoğun sevgi gösterisiyle karşılandı.

Otelin önünde hazırlanan platformdan gurbetçilere hitap eden Erdoğan, Slovenya, Slovakya ve Romanya’yı kapsayan 3 günlük seyahatte bulunduğunu anımsatarak, bugün Slovenya'da verimli görüşmeler yaptıklarını, yarın Slovakya'da, ertesi gün de Romanya'da mevkidaşları, başbakanlar, ulusal meclis başkanları ve işadamlarıyla görüşeceğini bildirdi. 

Erdoğan, gelecek günlerde, Avrupa'da yaşayan gurbetçilerle de açık hava ya da salon toplantılarıyla bir araya geleceğini anlatarak, "Tabi, bir sürecin içindeyiz. Ve bu sürecin ne olduğunu anlıyorsunuz, bunu çok iyi biliyorsunuz. Biliyorum ki artık Türkiye bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bu vücut artık bu gömleğe tahammül edemiyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek, yeni bir idari yapılanmadır, bu da başkanlık sistemidir" diye konuştu. 

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, başkanlık sistemine ilişkin yaptığı hazırlıkları geçen günlerde bir televizyon programında açıkladığını, hükümetin de bu konuya yönelik adımları attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama burada bir şey var. İki başlık, bir ya 400... Onunla parlamentoda bu işi çözmek. Bir ikincisi, halka gitmek. Bunu hazırlamak için de tabi durmak yok, bunu halletmemiz lazım. Çok koşacağız, çok çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu. 


"Artık trilyon dolarla ifade edilen bir milli gelire sahip olmamız lazım"-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftalarda Karabük, Denizli ve Gaziantep'i ziyaret ettiğini, oradaki vatandaşların heyecanına şahit olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Artık 7 Haziran'ı halkımız zor çekiyor. İnanıyorum ki şu anda Avrupa da, dünya da 7 Haziran'ı zor çekiyor. Çünkü bu dönüşüm, değişim farklı, 2023'ün bunlar ayak sesleridir diye düşünüyorum. Biz, milli gelirimizi bire üç katlayarak görevimizi yapıyoruz ama bu bize yeterli değil. Artık trilyon dolarla ifade edilen bir milli gelire sahip olmamız lazım. Bu 2 trilyon dolar, 3 trilyon dolar, bunları yakalayacağız. Türkiye bunları yakalar mı? Yakalamaması için bir sebep var mı? Öyleyse yapmamız gereken daha çok çalışmak. Savunma, aklınıza ne gelirse... Bunlardan artık vazgeçiyoruz, taarruz, ekonomide taarruz... Sanayide bütün hamlelerimizi yaparak yola devam edeceğiz. 

Temel hak ve özgürlükler noktasında ülkemiz bizim çok çok ileri, ama bu karalama kampanyalarına sakın ha aldanmayın. Türkiye'nin Kürt sorunu artık yoktur. Biz, ret politikalarını ayaklarımızın altına aldık, inkar politikalarını ayaklarımızın altına aldık, asimilasyon politikalarını ayaklarımızın altına aldık. Biz, yaratılanı yaratandan ötürü sevdik. Ülkemizde Türk kardeşimin de sorunu vardır, Kürt kardeşimin de sorunu vardır, Çerkezin, Abazasının, Boşnağın, Arnavutun sorunu vardır. Mesele ülkemizi birileri bölmenin gayreti içinde. Biz buna da fırsat vermeyeceğiz. Biz dayanışma içinde olacağız, bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Onun için 4 şey, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, Rabia diyoruz bu. Bunu başaracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son seçimlerde Avrupa'da oy kullanım oranının yüzde 25 civarında olduğunu ve 7 Haziran seçimlerinde bu oranın artması gerektiğini belirterek, gurbetçilerden "sandık namusumuzdur, muhakkak oy hakkımızı kullanacağız" diyerek oylarını kullanmalarını istedi. 

Türkiye'de son 12 yılda yapılan yatırımlardan bazılarını anlatan Erdoğan, "Size ekonomide yapılanları anlatmama gerek var mı? Okulları, hastaneleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, MARMARAY'ı, Avrasya Tüneli'ni anlatmama gerek var mı? Biz, iş ürettik, iş, hala da üretmeye devam ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece saatlerinde soğuk havaya rağmen kendisini bekledikleri için gurbetçilere teşekkür ederek, vatandaşlardan evlerine dönerken hız yapmamalarını istedi.