Zeytindostu Derneği, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Çine Gelişim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen, 3. Ulusal Zeytinyağı Tadım Panelisti Eğitimi Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen sertifika töreniyle sona erdi.
Tadım panelisti eğitimine katılan 50 kişiden 42 katılımcı zeytinyağı konusunda sözsahibi uluslararası Organizzazione Nazionale Assaggıatori Olio Di Oliva (ONAOO) tarafından verilen sertifika ile panelist olmaya hak kazandılar. Tadım panelisti eğitiminin son gününde, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Genel Sekreter Atilla Totoş, Zeytindostu Panel Başkanı Birsen Can Pehlivan, Eğitmen Panelistler Dr. Dilşen Oktay; İtalyan eğitmenler Mauro Amelio, Emanouil Salivaras, panelistler, Doç. Dr. Fügen Özkaya, Ferudun Kaykı, Nurdan Nimet Kaykı, Sebahat Totoş, Ahmet Çağlıbulanık ile Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ile birlikte, Yatağan ilçesinde yer alan ve 2 bin yıllık zeytin ağaçlarının sergilendiği parka gelen panelistler, tarihi ağaçları incelediler.
Grup daha sonra kendilerini karşılayanlarla beraber Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret etti. Burada, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından bilgi alan grup, antik kentin meclis binasının dış duvarlarında yazılı olan Roma dönemine ait zeytinyağı fiyatlarının yazılı olduğu kitabeleri inceledi. 3.Ulusal Tadım Panelisti Eğitimi'nin son ayağı ise bu yazıtların önünde verildi.
ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIYACAĞIZ
Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, yaptığı açıklamada, verilen eğitimlerde doğru ve kaliteli zeytinyağının özelliklerini anlattıkları ve bunu uygulamalı olarak gösterdiklerini söyledi. Dernek olarak etkinliklerini uluslararası bazlı hale getirmek istediklerini kaydeden Tatlı, "Muğla, zeytinci bir bölge. Çok önemli bir çeşit olan memeciğin yetiştiği bir bölge... Yıllarca bu çeşide hiç değer verilmezken, şu anda uluslararası birçok altın madalya almış bir çeşidin artık Türkiye sektörüne kazanımı için bu çalışmanın altyapısını bu şekilde oluşturmuş olduk. Eğitime katılanların büyük bir çoğunluğu eğitimleri başarıyla tamamladı. Bu eğitimleri 6 ayda bir tekrarlayacağız. Zeytinyağının yanında, zeytin konusunda da tadım eğitimleri düzenleyeceğiz. 10. Zeytindostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışması’nı, uluslararası baza dönüştüreceğiz. Bu vesileyle, zeytinyağı sektörünün bilinirliğini dünyaya ulaştıracağız" diye konuştu.

HEDEF KALİTEYİ ARTIRMAK
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ise bölgedeki zeytinyağının kalitesini ve verimini artırmak için Zeytindostu Derneği ile birlikte tadım ve tadım uzmanlığı eğitimi düzenlediklerini belirtti. Tufan, "Bu eğitimleri taçlandırmak için ise Yatağan'daki 2 bin yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu park ile bin 700 yıl önce Romalılar tarafından üzerinde zeytinyağının fiyatının da yazıldığı Stratonikeia'daki yazıtları inceledik." diye konuştu.