ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da yaşayan anne ve kızı, sokak hayvanlarının kış soğuğunda üşümemesi için kartondan barınak yapıp şehrin muhtelif yerlerine koyuyor.
Evlerinde 5 kedi besleyen 50 yaşındaki Fatma ile kızı Ayşe Nur Darendeli, havaların soğumasıyla sokakta yaşayan hayvanlar için barınak yapmaya başladı. Anne ve kızı evde kullanmadıkları karton, naylon ve yapıştırıcıyla yaptıkları küçük hayvan barınaklarını şehrin çeşitli yerlerine yerleştiriyor.

Anne Fatma Darendeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğuması nedeniyle tüm canlıların zor günler geçirdiğini ifade etti. 

Kışın sokak hayvanlarının barınacağı yerlerin olmadığını ifade eden Darendeli, "Daha önce bir şekilde hayatlarını sürdürebildiklerini düşünüyorduk o yüzden böyle bir şeyi düşünmemiştik. Zamanla hayvanların soğukta donduklarını gördük. Özellikle kediler ve yavru kedilerin soğuktan daha çok etkilendiklerine şahit olduk. Yaptığımız kutulara baktık kediler içine giriyorlar, barınıyorlar bu fikrimizi uygulamaya devam ettik. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Barınakları atık malzemelerden yaptıklarını dile getiren Darendeli, "Kedi evini yapmak için uygun boyda kutu, büyük poşet, bant gibi malzemeler kullanılıyor. Kedi evi çok fazla masraf gerektirmiyor. Barınakların içerisine sokak hayvanları, daha çok ise kediler girerek biraz da olsa soğuktan korunmuş oluyorlar" şeklinde konuştu.

- Barınakların üzerine not yazıyorlar

Barınakların üzerine not da yazdıklarını belirten Darendeli, şöyle konuştu:

"Kedi evlerini yaptık ama mahallemizde çok fazla uygun yer yok. Mahalleli zorluk çıkarıyor, hayvanlara pek sıcak bakmıyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar uygun yer bulup barınaklarımızı koymaya devam edeceğiz. Vatandaşların barınaklara zarar vermemesi için üzerine not yazdık. Kedi evinin üzerine 'Hava çok soğuk! Sokaktaki canlılar için kış barınağı, Lütfen zarar vermeyiniz!' notunu yazdık. Not yazmamıza rağmen, geçen sene kedi evi çalındı. Biz de haliyle yeniden ve daha açık bir şekilde not yazma ihtiyacı hissettik. Not yazmasaydık insanlar barınakları başka yere kaldırabilir veya zarar verebilirdi. İnsanlarımızı uyarmak ve biraz daha duyarlı olmalarını sağlamak için bu notu yazdık."

Sokak kedilerini beslediklerini belirten anne Darendeli, "Kediler için yiyecek ve kuru mama ihtiyacımız oluyor. Daha önce yiyecek yardımında bulunan hayırsever vatandaşlarımız oluyordu ama birkaç aydır destek göremiyoruz. Emekli maaşımızla elimizden geldiği kadar sokak kedileri için yiyecek ve kuru mama almaya çalışıyoruz ama hayli zorlanıyoruz. Komşularımızın da artan yemeklerini çöpe atmamalarını sokak kedileri için ayırmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kulandı.

Sokakta annesi olmayan yavru kedileri evine aldığını belirten Fatma Darendeli, "Şu anda 5 kediye evimizde bakıyoruz. Hepsinin de birer ismi var. Bunlardan bir tanesinin cins kedi olduğunu öğrendik. 2-3 aylıkken sokakta bulduğumuz Norveç orman kedisine 'Pofidik' adını koyduk" diye konuştu.

Anne Darendeli, önceden kedilere dokunamadığını ve korktuğunu da dile getirerek, "Ben daha önceden kedilere dokunamazdım. Uzaktan seviyordum ama dokunamıyordum, korkuyordum. Ama eve aldığımız gözü açılmamış yavrularımızı beslerken kedilerden ayrı kalamaz oldum, onlara alıştım" dedi.