Üssün resmi internet sitesinden Dış İlişkiler Sorumlusu Mehmet Birbiri'ye merak ettiklerini soran Amerikalı askerlerden biri, hafta sonları farklı yerlere gitmeyi sevdiğini ve insanlarla beden dili sayesinde iyi anlaştığını belirtiyor. Türkiye'de yaşayanlara has beden dili ya da hareketlerin neler olduğunu soran asker, bunu öğrenerek yanlış bir harekette bulunmaktan kaçınacağını ifade ediyor.
Mehmet Birbiri ise Türklerin beden dilini kullanma konusunda İtalyanları geride bıraktığını dile getiriyor. En basit bir "hayır" ya da "evet" demenin bile birçok değişik şekli olabileceğini ifade eden Birbiri, "Normalde 'evet' için baş öne doğru, 'hayır' için geriye doğru sallarız. Ama Türkler 'hayır' için başı sağa sola çevirerek ya da kaşları yukarı kaldırmayı da kullanabiliyor. Omuzlarınızı kaldırıp ellerinizin içini yukarı çevirdiğinizde 'bilmiyorum' anlamına gelir. Normalde Türkler samimi oldukları insanlarla öpüşmeyi sever. Ama eğer çok samimi değilseniz el sıkışmak ta aynı anlama gelecektir" diye ifade etti.

- El öpmek yaşlıya saygı ifadesidir-

Türklerde el öpme adetinin yaygın olduğunu dile getiren Birbiri şunları kaydetti:

"El öpmek, yaşlı insanlara karşı saygısını sunmanın bir yoludur. El öpülüp alna götürülerek, 'Başımın üzerinde yeriniz var' demek istenmektedir. Türkler bazen ağızlarını açmadan 'hı hı' ya da başka sesler çıkararak onay ya da onaylamama gibi durumları ifade edebilmektedir. Eğer yemek yerken parmaklarınızı yukarı doğru birleştirip aşağı yukarı sallarsanız bu 'yemek çok güzel olmuş' demektir. Başparmakla işaret parmağınızı birbirine sürterseniz bu 'para' anlamına gelir. Elinizi kalbinizin üstüne götürüp başınızı öne eğdiğinizde 'selam' anlamına gelir."

Bazı el ve vücut hareketlerinin Türkler tarafından yanlış anlaşılabileceğini de vurgulayan Birbiri, "Sizin için normal bir el hareketini Türkler hakaret olarak kabul edebilir. Bu nedenle dışarıda size bu tür hareketler yapanları dikkate almayın ve yanlarından uzaklaşın. Mümkün olduğu sürece bu tür hareketleri dışarıda yapmayın. Ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz" uyarısında bulundu.