AB Komisyonu Kurumlar Arası İlişkiler, Temel Haklar ve Hukukun Üstünlüğünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos, Akdeniz'de dün yaşanan gemi kazasına ilişkin olarak ortak bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Libya açıklarında gerçekleşen gemi kazasından ötürü üzüntü duyulduğu belirtilerek, kazada en az 25 kişinin yaşamını kaybettiği ve yaklaşık 400 kişinin kurtarıldığı anımsatıldı.

İtalyan Sahil Güvenliği'nin hayat kurtarmada gösterdiği çabalarından ve çalışmalarından ötürü tebrik edildiği açıklamada, böyle korkunç trajedilerin tekrar yaşanmaması için yoğun çalışıldığının altı çizildi.

Açıklamada, AB'nin deniz de arama ve kurtarma operasyonları için ayırdığı imkanları üç kat arttırdığına dikkat çekilerek, 1 Haziran'dan beri 50 bin kişinin kurtarıldığı kaydedildi.

Avrupa'nın göçmenler meselesinde geçmişte sergilediği ortak siyasetin yetersiz geldiğine işaret edilen açıklamada, göçmen meselesinin ve ortaya çıkardığı zorlukların basit bir çözümü olmadığı belirtildi.

Açıklamada, hiç bir AB üyesinin tek başına göçmen meselesini etkili olarak çözemeyeceğine dikkat çekilirken, Avrupa'nın bu alanda yeni bir yaklaşım geliştirmesi gerektiği bildirildi.

Göçmen konusuyla ilgili AB'de çalışmaların devam edeceği belirtilen açıklamada, denizlerdeki etkinliğin arttırılacağı, göçmenlerin geçiş yaptıkları ülkelerle daha yakın işbirliği yapılacağı, göçmen şebekelerine karşı mücadele edileceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, göçmen konusunun hoş ve popüler olmadığına vurgu yapılarak, "Televizyon karşısında bu trajedilere ağlamak kolay. Zor olan ayağa kalkıp sorumluluk almak. Ortak cesaret ve somut adımlar atılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunuldu.