İSTANBUL (AA) - Üsküdar Belediyesince, 2014 yılı kasım ayında düzenlenen "8. Uluslararası Üsküdar Sempozyumu"nun sonuç toplantısı gerçekleştirildi. 

Nevmekan'daki toplantıya katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'da düzenlenen sempozyumların, önemli markalar haline geldiğini belirterek, "Sekizincisini 1 yıl önce gerçekleştirdiğimiz sempozyumda, kıymetli hocalarımızın, akademisyenlerimizin, Üsküdar'da Üsküdar'ı konuştuklarına şahit olduk" dedi.

Türkmen, Üsküdar'ın konuşmakla ve anlatmakla bitmeyeceğini dile getirerek, "Tarihi, kültürü, geçmişten günümüze miras kalan güzellikleri ve her şeyden önemlisi insanıyla, unutmadıklarımızla, unutamadıklarımızla her bir adımında hikmet saklıdır Üsküdar'ın" diye konuştu. 

Üsküdar'ı anlatmak ve anlamanın kendileri için bir borç olduğunu kaydeden Türkmen, şunları aktardı:

"Sempozyumun ardından, bu kıymetli bilgilerin kalıcılığını sağlamak, onları daha geniş kitlelere ulaştırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bir kitaplaştırma çalışması yaptık. Hocalarımız her bir tebliği tek tek yazıya ve görsel çalışmalara dökerek editörlük yaptılar. Tashihler yaptılar. Sonuç olarak ortaya 3 ciltlik çok güzel, anlamlı dev bir eser çıktı. Üsküdar'ı tanımak, Üsküdar'ın gizli hazinelerini, saklı cevherlerini ortaya çıkarmak isteyen herkes, bu eserler sayesinde önemli bir başvuru kitabına, bir referans kaynağına kavuşacaklardır."

- Ayvazoğlu: "Bu kadar zengin şekilde ele alınmış başka bir semt yok"

Sempozyumun koordinatörü Coşkun Yılmaz, sempozyuma dair söyleyecek çok söz olduğuna işaret ederek, "Bizim ortaya ürün koyma, eser koyma geleneğimiz var ama ortaya koyulan eserin hikayesini anlatmak gibi bir anlayışımız yok. Halbuki insanların ömürleri, çileleri, serüvenleri gibi, eserlerin de serüvenleri vardır. Toplam 16 cilt eser çıktı. Bu çok büyük bir rakamdır. Sempozyumun başlangıç tarihine, gelişim sürecine ve emek verenlere baktığımızda gerçekten hem bilimsel, hem fiili, hem de teknik, ekonomik olarak çok büyük bir emeğin sarf edildiğini söylememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıda AA muhabirine açıklama yapan gazeteci yazar Beşir Ayvazoğlu da Üsküdar'ı gelecek nesillere aktarmanın önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"(Kitap) Üsküdar'ın tarihi, kültürü, sosyal hayatı, coğrafyası, arkeolojisi ve insanları hakkında yüzlerce bildiri, konularında uzmanlaşmış değerli insanlar tarafından sunulmuş tebliğlerden oluşuyor. Son derece büyük bir birikimdir. Bu kadar zengin bir şekilde ele alınmış, işlenmiş başka bir semt de yok. Üsküdar bunu hak ediyor doğrusu. Hakikaten çok zengin bir şehirdir Üsküdar."

Yazar Mehmet Genç ise Üsküdar'ın, İstanbul'dan 100 sene önce fethedildiğini belirterek, "(İstanbul) Tarihi ve kültürel zenginliği çok yoğun olan bir şehir. Onun için, 8 kere yapılan sempozyumlarla çok çeşitli yönleri anlatılmış. Daha 80 sempozyum yapılsa bitmeyecek özellikleri olan bir şehirdir" diye konuştu.

Etkinliğe, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Ali Şükrü Çoruk, Alparslan Açıkgenç, Çiçek Derman, Uğur Derman, Erhan Afyoncu gibi akademisyenler ile edebiyat dünyasından bazı davetliler de katıldı.

Akademisyenler ve yazarlar tarafından, ilçenin, tarih, edebiyat, mimari ve sanat gibi kültürel birikimleriyle asırlar içerisinde gerçekleşen sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi değişimlerinin ele alındığı sempozyum, 21-23 Kasım 2014'te yapılmıştı. 

Etkinlikte ayrıca, sempozyumda sunulan bildirilerin derlendiği kitabın tanıtımı yapıldı.