Kongrenin ikinci gününün açılış konuşmasında Dudley, BP’nin Umman, Endonezya, Azerbaycan, Trinidad ve Mısır’da çok büyük projeleri olduğunu, 2020 yılı itibarıyla şirket portföyünün yüzde 60’ını doğalgazın oluşturacağını belirtti: “Bu önemli bir durum. Doğalgaz altın çağını yaşıyor.”

BP CEO’su ayrıca, diğer tüm yakıtların büyüme oranını geçmelerine rağmen, şu an enerji kaynağı çeşitliliğinin yüzde 2’sini oluşturan yenilenebilir enerjilerin oranının, 2025 yılına gelindiğinde de yüzde 15’i aşmamış olacağını vurguladı.

 

TÜRK AKIMI İLE ÇALIŞMAK İSTERİZ

BP CEO’su Bob Dudley, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde katıldığı oturumda Türkiye’nin petrol ve enerji konuları nedeniyle çok önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı. TANAP ile 16 milyar metreküplük doğalgazın Avrupalı tüketicilere ulaştırılacağını ifade eden Dudley, “Türk Akımı ile de çalışmak isteriz. Türkiye’deki başka aktivitelere de katılmak isteriz” diye konuştu.

 

KARBONA FİYAT KONMALI

Enerjinin geleceğini üç sözcüğün belirleyeceğini anlatan Dudley şöyle konuştu. “Seçim, rekabet ve karbon. Eskiden olduğundan farklı bir şekilde rekabet etmemiz yeni iş modellerine açık olmamız gerekiyor.”

2025 yılına gelindiğinde enerji talebinin yüzde 30 civarında artacağının, bunun da karbon emisyonu üzerinde ciddi bir etkisinin olacağının altını çizen CEO, iklim değişikliğini kontrol altında tutmak için ülkelerin “karbonu fiyatlandırmalarını” önerdi.

 

“25 DOLAR DÜŞÜK, 100 DOLAR YÜKSEK”

Petrol ve doğalgaz fiyatlarının istikrarlı seyretmesinin bütün dünyanın lehine olduğunu ifade eden Dudley şu görüşleri dile getirdi:

“Esas mesele şu. Kuzey Amerika ve Çin’de talep artıyor. Milyarlarca dolarlık büyük projeler iptal edildi. Düşük fiyattan ziyade arz ve talebi düşünmemiz gerekiyor. Bunlar şu anda oldukça dengede. Talep büyümesi de belli bir düzeyde. Dolayısıyla gelecek dört yılda ham petrol varil fiyatları 55-70 dolar arasında devam edecek diye düşünüyorum. Son bir iki ayda şunu gördük. Ülkeler kendi aralarında anlaşmaya varmaya çalışmıyorlar. OPEC ülkeleri de böyle. Dolayısıyla ülkelerin konuşarak belli bir anlaşmaya varması ve detaylar önemli. Aslında herkes farkında ki varil başına 25 dolar gibi bir fiyat dünya için iyi bir fiyat değil. 100 dolar da iyi bir fiyat değil. Dolayısıyla dengeyi bulmak gerek.”