Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, "2016 rehabilitasyon yılı olacak. İnovasyon, Ar-Ge yatırımlarını artırarak ihracatta istikrarlı büyüme yakalayabiliriz" dedi. Birlik tarafından düzenlenen basın toplantısıyla sektöre ilişkin gelişmeleri paylaşan Kayan, sektörün 2015 yılında karşılaştığı sorunları ve 2016 beklentilerini değerlendirdi. Kayan, dünya mal ticaretinin 2016 yılında yüzde 2,5-3 oranında daralmasının beklendiğine dikkati çekerek, 2016 yılı ihracatını pazar ve ürün çeşitliliği ile artırmayı hedeflediklerini bildirdi. 2016 yılına ilişkin hedeflere değinen Kayan, "Bu koşullar altında 2016 yılını verimliliğe odaklandığımız, stratejik planlarımızı gözden geçirip orta vadeli hazırlıklar yapabileceğimiz bir 'rehabilitasyon' yılı olarak görmek gerekiyor. Bu anlamda inovasyon, Ar-Ge yatırımlarını artırarak ürün ve süreçlerde ortaya koyacağımız katma değerle ihracatta istikrarlı büyüme yakalayabiliriz. 2016 yılı ise ürün ve müşteri gamının elden geçirildiği, hacimden ziyade karlılığa odaklandığımız bir yıl olacak" diye konuştu.

Seramik sektörünün, 2015 yılı ihracatının bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,4 kayıpla 935 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Kayan, "İhracat anlamında geçen yıl payına düşen olumsuzluktan etkilenen seramik sektörü, buna rağmen ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan sektörlerden biri olarak, Türk ekonomisine katkısını sürdürmektedir" dedi. Kayan, uzun yıllar ihracatta yükselen bir grafik sergileyen çimento, cam ve seramik sektörleri için 2014 yılı gibi 2015 yılının da zorlu geçtiğini bildirdi. İhracat rakamları hakkında bilgi veren Kayan, 2014 yılında 3.3 milyar dolar olan birlik ihracatının, 2015 yılında yüzde 11,6 düşerek 2.9 milyar dolara gerilediğini ifade etti. Kayan'ın verdiği bilgiye göre, 2015 yılında yüzde 61 daralmayla ihracatta en fazla kan kaybını Rusya pazarında yaşayan çimento,cam ve seramik sektörünün Azerbaycan'a olan ihracatı yüzde 43'e düşerken, Irak ve Libya'ya ihracatı yüzde 40,Gürcistan'a ihracatı ise yüzde 35 azaldı. ÇCSİB verilerine göre, 2015 yılında İtalya'ya ihracat yüzde 88, ABD'ye ihracat yüzde 23, İngiltere'ye ihracat ise yüzde 14 arttı.

"Kan kaybının nedeni bölgedeki siyasi kriz ve petrol fiyatındaki düşüş"

Sektör olarak ihracattaki kan kaybının ana nedeninin son birkaç yılda olduğu gibi 2015 yılında da Ortadoğu'da yaşanan siyasi kriz olduğuna değinen Bahadır Kayan, "Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün de etkisiyle Rusya'da kriz derinleşiyor. Bunun yanı sıra "uçak krizi" sonrasında Rusya'nın Türk mallarına yönelik sınırlayıcı politika geliştirmesi bu ülkeye olan ihracatımızı olumsuz etkiledi. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik sorunlarla karşı karşıya olan Azerbaycan pazarındaki daralmadan da olumsuz etkilendik" dedi. Kayan, bu pazarlarda yaşanan sıkıntıları İtalya, ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelere yapılan yüksek oranlı ihracat artışlarıyla telafi etmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarını belirtti. 

Kayan, Birlik tarafından yapılan analizlerde, petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesinin altına gerilemesinin bu pazarlara olan ihracatımızı olumsuz etkilediğini ortaya koyduğuna dikkati çekti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sektör ihracatı açısından önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Kayan, "Bugün petrol fiyatlarında 30 dolar gibi çok daha düşük seviyeleri konuşuyoruz. Bu seviyeler, Rusya ve Azerbaycan gibi pazarlara olan ihracatımızın daralmaya devam edeceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

"Çimento sektörü daralmayı Afrika ve Güney Amerika ile aşacak"

Çimento sektörü hakkında bilgi veren ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özinönü ise 2015 yılında çimento sektörü ihracatının yüzde 18 daralarak 530 milyon dolara gerilediğini hatırlattı. Özinönü, "İhracatta yaşadığımız sorunların temel nedeni, yakın coğrafyamızda yaşanan jeopolitik riskler. Bu pazarlardaki riskler bugün de devam ediyor. Sektör olarak uzun zamandır pazar çeşitlemesine yöneldik. Önemli ihracat pazarlarımızda yaşadığımız daralmayı yeni dönemde Afrika ve Güney Amerika ile telafi etmeyi planlıyoruz" dedi. Türk yatırımcıların Afrika'da yatırım yapmaya başladığına vurgu yapan Özinönü, 2023 yılı çimento ihracatı hedeflerinin 7 milyar dolar olduğunu belirtti.İran'a yaptırımların kaldırılmasına da değinen Özinönü, "İran da aynı Türkiye gibi. Onlarda da fazla çimento var. Irak'ta Türk çimentosunun yerini aldı. İran'ın Irak ihracatı 6-7 milyon ton seviyesine çıktı, Türkiye'ninki düştü. Çimento için İran'da yeni bir pazar açılmadı" dedi.

"Cam sektörü markalaşma yolunda"

Toplantıda cam sektörünü değerlendiren ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sarıaltın da dünyada 140 milyar dolar olduğu tahmin edilen cam sektöründen Türkiye'nin aldığı payın yüzde 4 civarında olduğunun altını çizdi. Sarıaltın, sektörün yüksek standartlarda üretim yaparak dünya cam üretiminde üst sıralarda bulunduğunu belirterek, "Yüksek standartlı üretimin de etkisiyle geçen yıl tüm sektörlerde ihracat önemli oranlarda daralırken, cam sektörü mevcut durumunu koruyabildi. 2015 yılında sektör 880 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye cam sektörünün güçlü yerel ve uluslararası deneyime sahip olduğunu vurgulayan Sarıaltın, şunları kaydetti:
"Sektör bir üst seviyeye geçebilme, yani küresel marka sunma potansiyeline sahip. Markalaşmaya giden yolda ihtiyacımız olan unsurları ise kaliteli ürün, Ar-Ge kapasitesi, katma değer oluşturma, yalın yönetim ve kurumsallaşma olarak sıralayabiliriz."