TAŞKENT (AA) - Özbekistan Başbakan Yardımcısı Gulamcan İbragimov, 2019 yılı sonuna kadar petrol ve gaz sektöründe toplam 20,6 milyar dolarlık 38 projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

"20. Uluslararası Petrol-Gaz Fuarı", Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te açıldı.

Uzbekneftegaz, Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanlığı ile Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle düzenlenen fuara 30 ülkeden şirketler katıldı.

İbragimov, burada yaptığı konuşmada, ülkede bu yıl yabancı sermayenin katılımıyla proje tutarı toplam 16,3 milyar dolarlık 14 projenin hayata geçirildiğini hatırlatarak, Rusya'dan Lukoil, Güney Kore'den KOGAS, Çin'den de CNPC gibi bazı yabancı şirketlerin ülkedeki petrol-gaz sektöründe çeşitli projeler yürüttüğünü söyledi.

İbragimov, "2019 yılı sonuna kadar petrol ve gaz sektöründe toplam 20,6 milyar dolarlık 38 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Fuar kapsamında, yarın yapılacak "Özbekistan'ın Petrol-Gaz Sektörü Teknoloji, Yatırım ve Kalkınma" konulu konferansa Uluslararası Gaz Birliği Genel Sekreteri Paul Rasmussen, Avrupa Komisyonu Enerjiden sorumlu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç'in de katılması bekleniyor.

Doğalgaz üretiminde dünyada ilk on ülke arasında yer alan Özbekistan, yıllık ortalama 60 milyar metreküp doğalgaz üretiyor. Ülkedeki toplam 190 petrol-gaz sahasının 88'i kullanılıyor. Özbekistan'ın yaklaşık 5,9 trilyon metreküp doğal gaz, 817 milyon metreküp petrol rezervinin bulunduğu tahmin ediliyor.