Fed’in faiz artırımına kaldığı yerden devam edeceği beklentisi güçlü dolar temasını tekrar ön plana çıkardı. Bu kapsamda gelişen ülke varlık fiyatları tekrardan baskılanma sürecine girdi. Her ne kadar FED’in Haziran ayında bir faiz artırımına gitme olasılığı düşük olsa da gerçekleşmesi halinde gelişen olan ülke varlıkları ve para birimleri yaz boyu baskılanabilir. Gelişmekte olan ülke para birimlerini aşağı yönlü baskılayan diğer bir faktör ise emtia ve petrol fiyatları; 2008 finansal krizi sonrası tekrar 127 dolar seviyelerine kadar yükselen Brent tipi petrol talep yetersizliği ve arzda oluşan artış nedeniyle beş yıllık uzun bir düşüş sonrası 27 dolar seviyesinde dip yaptı son beş yıl içerisinde petrolde yaşanan aşağı ve yukarı yönlü sert fiyat trendi gelişen ülke ekonomilerinin üretici ya da tüketici olmasına göre ilgili para birimleri üzerinde büyük etki oluşturdu. Özellikle fiyatların gerilemesi ile birlikte Rus rublesi ve Brezilya reali hızla değer kaybederken Hindistan ve Endonezya rupisi görece daha iyi performans sergiledi.

Türk Lirası ilgili dönemde daha karışık bir performans sergiledi her ne kadar düşen petrol fiyatları ile birlikte cari açık gerilesi de ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve özel sektörün yüksek yabancı para cinsi borçluluğu nedeniyle Türk Lirası gerileyen petrol fiyatlarından gerektiği kadar olumlu etkilenmedi. Bunda 2015 yılında genel seçimler nedeniyle olan belirsizlik ve artan jeopolitik risklerin etkisini de ayrıca belirtmek gerekli.

Türk lirası özelinde iç dinamikleri inceleyecek olursak seçimlerin tamamlanması ile politik cephenin sakinleşmesi, düşen petrol fiyatlarının etkisi ile carı açıkta yaşanan gerilemenin sürmesi ve enflasyonda son birkaç ayda gözlemlenen düşüş trendi Türk Lirası üzerinde oluşan baskıyı azaltırken özel sektörün yabancı para cinsinden borcunun yüksekliği, jeopolitik gelişimler ve küresel talep daralması nedeniyle ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve turizm gelirlerinde yaşanan kayıplar Türk Lirası üzerinde baskı oluşturan temel faktörler olarak öne çıkıyor. FED’in seri faiz artırımına gitmeyeceği düşüncesi ile üzerinde ki baskıyı azaltan gelişen ülke kurları yılın ilk dört ayında kendi iç dinamiklerine göre bir fiyatla- Güçlü dolar öne çıkıyor GELİŞEN PİYASALAR maya maruz kalırken FED’in faiz artırım yönünde adımlarını tekrar artıracağı yönünde söylemlerin ortaya çıkması ile hep birlikte ABD doları karşısında değer kaybetmeye başladılar. Bu noktada dikkat çeken ayrışma ise yükselen petrol fiyatları nedeniyle petrol üreticisi ülkelerin para birimlerinin de yaşanan değer kaybının petrol tüketici si ülkelere göre daha sınırlı kalması. Yıla kayıplarla başlayan gelişen ülke para birimleri FED’den gelen faiz artırımı konusunda temkinli davranılacağı mesajı ile kısa bir süreliğine bahar havası yaşasa da faiz artımı konusunda FED tarafından gelen söylemlerin tekrar şahinleşmesi ile tekrardan bir baskılanma yaşanıyor. Her ne kadar 2015 yılı ile karşılaştırdığımızda değer kayıplarının daha sınırlı olmasını beklesek de önümüzdeki dönemde oynaklığın artması en muhtemel ihtimal olarak öne çıkıyor.