Türkiye’nin Avrupa Birliği içinde en çok ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği yaptığı ikinci ülke olan Fransa’da Maliye Bakanlığı Türk işletmelere ağır baskı uyguluyor. “Control Fiskal“ denilen uygulamalarla Türk işletmelerinin eli kolu adeta bağlanıyor. Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik işbirliğinin artmasında yüzde 50’lik bir paya sahip olan Fransa’daki Türk iş adamları 2013 yılında maliyenin ağır uygulamalarıyla karşı karşıya…

Fransa’daki ekonomik kriz yüzünden iş hacimleri giderek azalan Türk işletmeleri özellikle inşaat ve gıda sektöründe birçok farklı uygulama karşısında ne yapacağını bilemiyor. Sadece Lyon bölgesinde 42 Türk firmasının sahiplerinin gözaltına alındığı ve bir süre sonra serbest bırakıldığı belirtiliyor.
Almanya’dan sonda Türklerin en yoğun yaşadığı Fransa da yapılan araştırmalara göre 600 bin Türk vatandaşı bulunuyor. Türk işletmelerin sayısının da 30 bine yaklaştığı belirtiliyor. Türklerin en yoğun yaşadığı bölgeler; Paris, Lyon, Cote D’azur, Strazburg. Türk işletmeler ihtiyaçları olan hammaddelerin önemli bir kısmını Türkiye’den alamadıkları ürünleri de yine Almanya da yerleşik Türk firmalarından temin ediyor. Ayrıca Avrupa’da yaşayan ve iş kuran iş adamları Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya’daki partnerleriyle çok sıkı bir ticari ağ geliştirmiş durumda.

Fransa’da Türklerin en yoğun yaşadığı Lyon bölgesinde yaklaşık 150 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Sadece Lyon bölgesinde 2 bin kebap salonu olduğu belirtiliyor. Bu bölgede Türk işletmelerin sayısı da 10 bini geçiyor. 3-8 Mayıs tarihleri arasında Festi Culture etkinliklerini de izlemek için gittiğim Lyon gıda, tekstil, inşaat, hizmet, turizm ve diğer sektör temsilcileriyle yaptığım görüşmelerde Fransa’daki ekonomik krizin kendilerini Fransız firmalara göre daha çok etkilediğini söylediler. Fransa da belli sektörlerde önemli oyuncular haline gelen Türk iş adamlarına yapılan Fiscal Control uygulamaları dolayısıyla zorluklar geçirdikleri vurgulandı.

66 TÜRK FİRMASI’NA GÖZALTI…
Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre Lyon bölgesinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren 66 firmanın maliyenin denetiminde olduğu bunların arasında 42 Türk firmasının sahiplerinin Fiscal Kontrol uygulaması dolayısıyla gözaltına alındığı ve bir süre sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Halen 2 iş adamının sorgulandığı büyük gözaltı olayı bölgedeki Türk iş adamlarının büyük tepkisine yol açıyor. Ekonomik krizin İtalya ve İspanya’dan sonra en çok hissedildiği ülke olan Fransa da yabancıların nefes almak ve yaşamlarını sürdürmek için kurdukları küçük işletmelerin maliye baskısı dolayısıyla etkilendiği vurgulanıyor. Türk işletmelere karşı uygulanan Fiscal Kontrol uygulaması dolayısıyla görüşlerini aldığımız Fransız Ticaret Odaları yöneticileri bu kontrollerin Türklere özel almadığını herkesi kapsadığını ve uygulamadan önce en az 6 ay firmanın faaliyetlerinin ilgili birimler tarafından izlendiğini belirttiler. 2 yılda bir yapılan kontrollerin genellikle ithalat ve ihracatta naylon fatura olaylarının artmasına paralel olarak düzenlendiği de vurgulandı.