Merkez Bankası’nın Para Piyasaları Kurulu ile yaptığı toplantıda 4.25 puanlık faiz indirimine ilaveten yeni indirim geleceğinin sinyalleri verildi. Bu karar ile Eylül enflasyonunun yüzde 9’un da altını göreceği öngörüsü yapılmaya başlandı.

Merkez Bankası, faizlerin geleceğine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Faiz indiriminde sürekliliğin sağlanacağını belirtti. Tüketici enflasyonu yıllık yüzde 18 oranında arttıktan sonra Eylül'de baz etkisi ile 7 puan düşüş gösterecek gibi duruyor.

Bu noktada geçen ayki yazımda da belirttiğim döviz kurlarında beklenen artışın gerçekleşmemesi konusuna açıklık getirmekte fayda var. Küresel olumlu koşullar ile TL gibi gelişen ülke paralarına olan iştahın artmış olmasının olumlu etkilerini gördük. Buna ilaveten Trump etkisi ile bir nebze ABD ile ilişkilerimizdeki olumlu hava ve turizm sektöründe sene başından beri beklenen artışın gerçekleşmesi ile döviz arzında ciddi artış meydana gelmesi kurların artmasını engellemiş oldu.

Fakat Eylül ayından itibaren yapılacak olası yeni faiz indirimi döviz kurlarında artışa neden olacaktır.

31 Temmuzda Fed’in aldığı faiz indirim kararı piyasaların beklentisi dahilindeydi ve daha evvelden satın alınmıştı bile. Bunun yanı sıra parasal genişlemeyle ilgili ne kadar vereceği merak ediliyordu. ABD Başkanı Trump parasal genişlemeye ilişkin Fed'in net mesaj vereceğini de iletmişti. Fed Başkanı Powell, ABD'nin üretim ve istihdam verilerinin iyileştiğine vurgu yaparak faiz indirim kararının kesinlikle para gevşemesinin başlangıcı olmadığını belirtti. Hatta Powell, ekonomideki gelişmeler devam ederse "faiz artış” kararının bile alınabileceğine dair vurgu yaptı.

Çin ile ABD arasındaki ilişkilerde bir nebze yumuşama görür gibi olurken ertesi günü uyandığımızda bambaşka mesajlar duyuyoruz, yani tamamen sonu net öngörülemeyen zor bir ilişki…

Fed'in Trump'a yaptığı ters köşeyi Çin-ABD ilişki boyutunda da okumak gerekiyor. Trump Fed'in parasal genişleme kararı vermesiyle doların bir miktar güç kaybetmesini ve ticaret savaşları kapsamında Trump kendisine hareket alanı sağlamayı planlamıştı. Fed bunu engellerken tam bağımsız bir kuruluş olduğuna dair mesajını yinelemiş oldu.

Ekonomimizdeki her hareketin bu ve buna benzer çok boyutlu bu gelişmelere bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor.

Güzel bir ay olması dileklerimle.