Türk halkı 10 Ağustos’ta yeni Türkiye’nin cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. Üç aday arasında favori olan şüphesiz Başbakan Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan, 60 yaşında 20 yıllık aktif icraat döneminin ardından siyasetin final maçına çıkıyor.
Cumhurbaşkanlığı makamı siyasetin en tepe noktasıdır. 2007 yılında TBMM’de 367 manevrasıyla cumhurbaşkanı seçimine engel olmaya çalışan statükocu güçlere Meclis çoğunluğu karşı koymuş ve referandumda yüzde 62 çoğunlukla cumhurbaşkanını halkın seçmesi kararı çıkmıştır.
Anketlerde Erdoğan yüzde 55-58, İhsanoğlu yüzde 31-39, Demirtaş yüzde 7-11 arasında görülüyor. Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi her bakımdan çok önem taşıyor. Zira Erdoğan, ilk turdayüzde 55 civarında oyla seçimi kazanırsa çözüm sürecinde eli çok güçlü olacak ve gerek Öcalan ve gerek BDP’ye karşı herhangi bir diyet ödemeden kararlar alabilecek. Yaz aylarında 2007 ve 2011’de yapılan son iki genel seçimde AK Parti yüksek oranda oyaldı. 2007’de Abdullah Gül’e yapılan haksızlığa karşı millet yüzde 46 oyla AK Parti’ye desteğini göstermişti. 2011’de ise 2010’da yapılan Anayasa referandumu rüzgarıyla AK Parti zirveyi görüp yüzde 50’ye yakın oy almıştı. Şimdi laik seçmenin yazlıklarda olması sebebiyle seçime katılım oranının yüzde 75-80 civarında kalacağını düşünürsek Erdoğan yüzde 55 bandını dahi aşarak cumhurbaşkanı seçilebilir.

RÜZGAR, ÇATI ADAYINI UÇURAMADI
CHP, MHP, BBP ve Cemaat destekli çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve ilk turda yüzde 40’ı aşarak seçimi ikinci tura bıraktırabilirse gerçekten başarılı olmuş sayılacaktır. Modern muhafazakar beyefendi kimliğiyle tanıdığımız Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı aslında Erdoğan için avantaj teşkil ediyor. Zira CHP ve MHP ilk turda kendi adaylarını çıkartmış olsalardı tabanlarını harekete geçirerek seçimi ikinci tura bıraktırabilirlerdi. Mesela, MHP’de Tuğrul Türkeş,CHP’de ise Hikmet Çetin tabanlarının azami oyunu alabilecek isimlerdi. Ama CHP ve MHP liderleri kendi geleceklerini düşünerek çatı adayı formülüne sarıldılar. Bilhassa laik CHP seçmeni için Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı tam bir sürpriz ve hayal kırıklığı oldu. CHP ve MHP’nin son seçimde yüzde 42’yi aşan oylarını İhsanoğlu’na konsolide etmesi çok zor görünüyor. Cemaatin ise oy oranlarına etkisinin 1-2 puanla sınırlı olduğu son seçimde ortaya çıktı.

SOLUN OYLARI KİME GİDECEK?
Türkiye’de oy potansiyeli yüzde 2-3 civarında bulunan sosyalist sola şirinlik muskası dağıtan Kürt hareketinin adayı Selahattin Demirtaş’ın yüzde kaç oy alacağını tahmin etmek kolay değil. Demirtaş, yüzde 5’te de kalabilir, azami yüzde 9-10 civarına çıkabilirse sürpriz birbaşarı kazanmış sayılır. Kürt hareketi, seçimleri ikinci tura  bıraktırarak Erdoğan üzerinde çözüm sürecinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Ayrıca kasım ayında yapılacak baskın bir erken seçim veya 2015 Haziran ayında yapılacak genel seçimde yüzde 10 barajını aşıp aşamayacağını test etmek istiyor. Güneydoğu Anadolu’daki Kürt kökenli vatandaşlarımız Erdoğan’a ilk turda yeterli desteği verirse bu iş biter. Seçim az bir ihtimal de olsa ikinci tura kalırsa Erdoğan, oyların yüzde 60’ını alarak cumhurbaşkanı seçilir. Ancak böyle olduğu taktirde Kürt hareketine karşı diyetini ödemek zorunda kalacaktır. Kim bilir belki böylesi ülkemizin geleceği için daha hayırlı olabilir. Ağustos Türk milletinin zafer ayıdır. Yeni ve güçlü cumhurbaşkanı yeni Türkiye’ye hayırlı olsun. Türkiye’nin parlak geleceğine inanıyoruz.