Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli raporlarındaki yüzde ibaresini kaldırarak hak mağduriyetine son verecek. Yeni uygulamayla yüzde 40’ın altındaki engelli haklarından kademeli yararlanabilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım ücreti, engelli maaşı, emeklilik ve vergi indirim belgesi gibi haklardan faydalanmak için sağlık kurulu raporlarındaki "yüzde 40" oranında engelli olma şartı kaldırılacak.
%40’IN ALTINA YENİ HAKLAR
Mevcut uygulamaya göre, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, birçok haktan yararlanamıyordu. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. Yeni uygulama göre yüzde 50 ve üzeri ağır engelli, yüzde 50 ve 35 arası engelli ve 35 altı hafif engelli olarak anılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan bir kişiler de ‘engelli sayılarak haklardan kademeli olarak yararlanacak.
Aile ve sosyal politikalar bakanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum yapmış olduğu bu haklı  düzenlemeden ve yenilikten dolayı 
TV programı projemizde yıllarca bu mağduriyeti işlemek zorunda kaldık raporlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşayan engelli vatandaşlarımızın sesi olduk
Rapor oranı % 80 olan engelli vatandaşlarımızın bir anda rapor oranın  % 40'lara düştüğüne şahitlik etik düşen oran sayesinde birçok haklarının sona ermesi sonucunda ciddi sıkıntılar yaşayan psikolojisi bozulan, mağdur olan engelli vatandaşlarımızın dertlerini dinledik ve ekranlar önünde paylaştık,
Bu gün bu yazıyı kaleme alırken yüzümdeki tebessümü ve iç huzurumu anlatamam çünkü biliyorum ki Sayın bakanımızın yapmış olduğu bu  düzenleme sonucunda engellilerimizin yüzleri gülecek, kapı kapı gezip dertlerini anlatmak zorunda kalmayacaklar ve tabi ki en önemlisinde gözyaşı dökmeyecekler.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞIMIZIN YAPMIŞ OLDUĞU YENİ BİR DÜZENLEMEYLE GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZİN VE ÖĞRETMENLERİMİZİN YÜZLERİ GÜLECEK.
MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı yaptığı açıklamada, bakanlığın e-Okul ve veli bilgilendirme sistemlerinden kullanıcıların not, devamsızlık, ders programı, sınav tarihleri ve ortalamalar gibi bilgilere ulaştığını anımsattı. Belli dönemlerde sistemlere giriş sayısının 30 milyonu aştığını belirten Tırnakçı, sistemlerin güvenliği için de tedbirler aldıklarını söyledi. Bu kapsamda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Tırnakçı, özellikle sosyal medya kullanımıyla ilgili seminerler verdiklerini dile getirdi.
Bu konuda en büyük sıkıntıyı karne döneminde yaşadıklarına dikkati çeken Tırnakçı, karne dönemlerinde veliler ve öğrencilerin karne veya başarı belgelerinin fotoğraflarını sosyal medyada paylaştıklarını anımsattı.
Şahsi bilgilerin bu şekilde paylaşılmasının kişilere zarar vereceğine işaret eden Tırnakçı, kullanıcıları korumak için 2-3 aşamalı giriş sistemleri kullandıklarını belirtti.
"Engellilere fotoğraf sorulmuyor"
Sisteme girişte öğrenci, veli ve öğretmenlere kişisel bilgilerin sorulduğunu ifade eden Tırnakçı, e-Okul'a girişte kullanıcıların karşısına 5 fotoğrafın geldiğini ve burada doğru olanı seçmesini istediklerini anlattı. Doğru fotoğrafı seçemeyen kişinin, sisteme giriş yapamadığını kaydeden Tırnakçı, bu nedenle görme engeli olan öğrenci, veli ve öğretmenleri de kapsayan bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
Tırnakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hususta görme engelli öğrencilerimizle ilgili bir erişim sorunumuz vardı. O öğrencilerimiz, fotoğrafın sorulduğu bariyeri aşamıyorlardı ve sistemlerimize rahat erişemiyorlardı. Biz engelli vatandaşlarımız ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya gelerek bu problemi çözdük. Onların daha rahat erişimini sağlayacak tedbirler geliştirdik.
Sistemlerimize görme engelli bir öğrencimiz girdiği zaman, belli bilgilerini girdiğinde sistem onu tanıyor. Ona diğer öğrencilerimizden farklı bir ekran açıyor ve onun daha rahat sisteme girişini sağlayacak sorular sorarak sisteme dahil ediyor. Bu öncelikle sisteme işlediğimiz veri. Gelen öğrencinin engelli olduğunu tespit ediyor ve onlara fotoğraf sorulmuyor, bu öğrencilerimiz için başka ekran ve sorular geliyor. Böylece engelli vatandaşlarımızın e-Okul'a girişteki engellerini ortadan kaldırmış olduk. Diğer yazılımlarımız da engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun hazırlandı. Burada erişimde sorun yaşamıyoruz. Engellilerin hayatını kolaylaştıracak, bizimle iletişimini hızlandıracak ve erişimini artıracak tedbirleri birlikte alıyoruz. Uygulamalarımızı, onlarla birlikte deneyerek kullanımına sunuyoruz."
Bir Sevgi Dokunuşu olarak sevinçlerinize ve üzüntülerinize ortak olmaya çalışıyoruz belki engelli değiliz fakat bir gün bizlerde engelli bireyler olabiliriz bu bilinçte yaşayıp bu hassasiyetle sizlerin sorunlarını paylaşmaya çalışıyoruz en önemli temennimiz sizlerin yaşamınızı, sağlığınızı, huzurunuzu var edecek çözümleri paylaşmak ve duyurmaya aracı olmaktır sevgi ile kalınız.