Ekovitrin Medya Grubu Başkanı Kamuran Abacıoğlu ile birlikte geçtiğimiz ay Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir’i ziyaret ettik. Bu ziyarette Dr. Halisdemir ile yaptığımız özel röportaj mart sayımızın kapak konusunu oluşturuyor. Dr. Halisdemir’in, zorlu bir süreçten geçen ekonomimize çok önemli katkı sağlayacak bir proje önerisi var. Projenin adı: “İkinci Vatan Programı.” Dünyada birçok ülkede “Second Home” adı altında hayata geçirilen bir yatırım programı bu.
A Bank, Akbank, Vakıflar Bankası Aktif Bank, Güneş Sigorta ve Vakıf Emeklilik gibi kurumlarda üst düzey yönetici olarak görev yapan Dr. Önder Halisdemir’in yöneticilik kariyerinde birçok ilke imza attığını görüyoruz. Dünyada bir ilk olan “cepten kredi uygulaması” ve bunun sektör standardı haline gelmesi, Passolig dahil olmak üzere alanında ilk çeşitli kart ve kredi uygulamaları bunlara birkaç örnek. Dr. Önder Halisdemir, bankacılık ana bilim dalında doktora derecesine sahip. Mortgage Yasası’nın hazırlanmasında Türkiye Bankalar Birliği’ni temsilen Çalışma Komisyonu Başkanı olarak aktif görev aldı. 44 yaşındaki bu genç yönetici farkındalığı olan, üreten bir beyne sahip. Türkiye’nin Dr. Önder Halisdemir gibi “Önder” yöneticilere ihtiyacı var. Türkiye’nin en büyük sermayesi; kumaşı kaliteli, donanımlı, iyi eğitim almış, karakterli, ahlaklı ve üreten beyinlerdir. Dr. Önder Halisdemir bu özellikleri olan bir isim…

1 YILDA 35 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Dr. Önder Halisdemir’in önerdiği ve ekonomimize bir yılda 35 milyar dolar girdi sağlayacak olan “İkinci Vatan Programı”na gelince; bu program Türkiye’de özellikle gayrimenkul alanında yatırım yapacak olan yabancılar için hazırlanmış bir proje. Dr. Önder Halisdemir, Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak dünyada 22 ülkede halen farklı şekillerde uygulanan “Second Home” projesini araştırdıklarını ve buradan yola çıkarak Türkiye için “İkinci Vatan” adını taşıyan bir program hazırladıklarını söylüyor. Bu programa göre; Türkiye’de asgari 350 bin dolar yatırım yapan yabancılara hemen oturma izni verilmeli, 5 yıl sonra da vatandaşlık hakkı tanınmalı. Dr. Halisdemir, “İkinci Vatan Programı” sayesinde bir yıl içinde 100 bin yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekip, 35 milyar dolar döviz girdisi sağlanabileceğini altını çizerek vurguluyor.

ERDOĞAN İSTERSE OLUR
Dr. Önder Halisdemir’in önerdiği “İkinci Vatan Programı”nın hayata geçirilmesi için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun devreye girmesi gerekiyor. Sayın Erdoğan ve Sayın Davutoğlu bu önemli konuyu gündemlerine alıp, uygulamayı başlatacak iradeyi ortaya koyarlarsa Türkiye, İspanya örneğinde olduğu gibi gayrimenkul ihraç eden önemli bir ülke konumuna gelebilir. Gayrimenkul projelerine olan iç talebin daraldığı bir yıl geçiriyoruz. Her ne kadar bir ateş çemberi içindeyse de Türkiye, özellikle bölgemizdeki Müslüman ülke yatırımcıları için güvenli bir liman olma özelliğini sürdürüyor. Irak, Suriye, Körfez ülkeleri ve diğer bölge ülkelerindeki yatırımcı iş adamlarına vize kolaylığı başta olmak üzere, oturma izni, vatandaşlık gibi haklar tanınmalı. Türkiye 80 milyonluk dev bir ülke. 10 yılda 1 milyon yabancı yatırımcı bu ülkeyi “İkinci Vatan” olarak kabul etse ne çıkar? Onu da ben söyleyeyim; tam 500 milyar dolar Türkiye’ye akar. AK Parti iktidarının 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar değil miydi? “İkinci Vatan Programı” bu hayali gerçeğe dönüştürebilir.