Küresel piyasalar, cuma günü ABD'de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından karışık bir seyir izlerken, yatay hareket eden yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı.
ABD'de cuma günü açıklanan ocak ayı enflasyonu, yıllık yüzde 1,4 artarak beklentileri aşarken, petrol fiyatlarının yüzde 2,6'lık düşüşünün etkisiyle pay piyasalarının baskı altında kaldığı görüldü. Enerji şirketlerinin pay piyasalarındaki düşüşlerin etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,13 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yatay bir seyir izledi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,38 yükseldi. Analistler, bu hafta imalat sanayi ve büyüme verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini, petrol fiyatlarının seyrinin de pay piyasalara etkisinin devam edeceğini öngörüyor.

Avrupa tarafında, İngiltere'nin AB liderler zirvesinde yaptığı görüşmeler ve yapılacak referandum sonrasında birlikten çıkma kararı alınması durumunda ekonomiye etkilerine ilişkin yorum ve analizler, piyasaların odak noktasında kalmaya devam ediyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili referandumun 23 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Cameron, hükümetin resmi tutumunun AB'de kalınmasından yana olmasına karar verildiğini belirterek, "Ben İngiltere'nin yeniden biçimlendirilmiş bir AB içinde daha güvenli, daha güçlü ve daha iyi durumda olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,80, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 geriledi.

Asya tarafında, bugün Japonya'da açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) beklentilerin altında kalmasına karşın Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,90 artışla tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Yurt içinde, geçen hafta küresel piyasalardaki petrol fiyatlarının etkilediği risk iştahı piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici oldu. Cuma günü dolar/TL 2,95 - 2,97 arasında dalgalı bir seyir izlerken, BIST 100 endeksi analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 73.400 seviyesini test ettikten sonra yüzde 0,59 azalışla 73.015 puandan kapandı. Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının takip edileceğini vurgulayan analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in cuma akşam yapması beklenen Türkiye değerlendirmesinin de piyasaların gündemini meşgul edeceğini belirtiyor.