Yıldız, tasarım ve üretimi Türkiye'de yapılan ve hafta sonu denize indirilmesi planlanan Turkuaz gemisine ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin ilk sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın yurtdışından satın alınarak Türkiye Petrolleri'ne kazandırıldığını anımsatan Yıldız, okyanus ve kutuplarda arama yapma kabiliyetine sahip Turkuaz'ın, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi çıkarları açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Yıldız, Turkuaz gemisine ilişkin, "MTA'ya yaklaşık 300 milyon lira maliyetle kazandıracağımız bu sismik arama gemisi, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da yeni ufuklar açacak" diye konuştu.

- Bakım ve onarımı da yurtiçinde yapılacak

MTA Turkuaz Araştırma Gemisi, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalar ile deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli disiplinlerde kapsamlı bilgi ve altyapı hizmetleri sunacak.

 İki ve üç boyutlu sismik araştırma kabiliyetine sahip Turkuaz, uzaktan kumandalı robot sistemi ile çok amaçlı su altı araştırmaları da gerçekleştirecek. Araştırmalarda elde edilen veriler, gemide bulunan özel laboratuvarlarda analiz edilecek.

Uzunluğu 86 metre, genişliği 23 metre olan Turkuaz'ın bilimsel araştırma ekipman ve sistemleri de dahil tüm bakım-onarım işlemleri yurtiçinde gerçekleştirilecek.

En az 30 yıl süreyle görev yapacak ve 50 personelin çalışacağı Turkuaz'da helikopter pisti de olacak. Gemi, karaya uğramadan 35 gün boyunca denizde arama faaliyetlerini sürdürebilecek. Turkuaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığının ihalesi sonucu İstanbul Tersanecilik tarafından yapıldı.