Öğün, AA muhabirine, ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun üretilmesine yönelik Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ALTAY tankının prototip çalışmalarının ithal güç grubuyla test edildiğini ifade eden Öğün, Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM), yurtiçinde üretilen savunma araçlarının yurtdışında satışına, bir bölüm kritik teçhizatı üreten ülkeler tarafından müsaade edilmemesi nedeniyle üretim konusunda yeni bir karar aldığını söyledi. İhracatta karşılaşılan zorlukları gidermek amacıyla, bu tür ürünlerde olmazsa olmaz nitelenen dizel motor ve transmisyonun yurtiçinde üretilerek söz konusu engellerin aşılmasına yönelik proje başlatıldığını ifade eden Öğün, şöyle konuştu:

"Türkiye'de üretilecek savunma araçlarının, dizel motor ve güç gruplarının yerli üretimle karşılanmasıyla ithalat önlenmiş olacak. Bu ekipmanlar için çok yüksek ücretler ödenmesinin önüne geçilebilecek ve yurtiçinde bir tasarruf oluşturulacak. Bu projeyle Türkiye'nin dizel motor ve transmisyon konusunda çağ atlayabileceği bir dönemi yaşayacağız.

TÜMOSAN, Türkiye'de dizel motor üreticilerinden bir tanesi. Dizel motor üretimden çok kritik olan bir kısım parçaları hala yurtdışından alma zorunluluğunu hissediyoruz. Bu durumun projeyle kırılabileceğini ve proje kapsamında 'teknoloji geliştirme' adı altında yürütülecek alt projelerle böyle bir motorda kritik olarak adlandırılan elektronik kontrol ünitesi, mazot pompası, enjektör gibi ürünlerin de yurtiçinde üretilebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yüzde 100 yurtdışından bağımsız bir ürünün ortaya konulmasını hedefleyeceğiz ve bunu başaracağımıza inanıyorum."

TÜMOSAN'ın, kullandığı motorun geliştirilmesi ve yeni ürünlerin ortaya konulmasında son dönemde ciddi başarı sağladığını anlatan Öğün, "Ar-Ge çalışmaları kendinize güveni artırıyor, kar marjını yükseltiyor ve yurtdışıyla rekabette bir şans yaratıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin bu tür girişimlerde bulunması gerekiyor ve başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü biz başardık. Bu amaçla çalışacak firmaların, kurumların da başarılı olacağına inanıyorum" dedi.

- "Her şeyi devletten beklemek doğru değil"

Yerli savunma sanayinin gelişmesi konusundaki görüş ve önerilerini de dile getiren Öğün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm çalışmaların teşviklere bağlanması taraftarı değilim. Önemli olan kaynakların etkin ve uygun şekilde kullanılması. Türkiye için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya konulmuş vizyon varsa bizim de yan sanayi ve sanayici olarak bu vizyonun altını konsept ve stratejilerle doldurmamız gerekiyor. Bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanmış olduğu taktik araçların çeşitliliği, kaynak çeşitliliği dikkate alındığında bu durum, Milli Savunma Bakanlığı için ciddi bir bütçeyi de beraberinde getiriyor. Bunun tek kaynaktan ama bir tekel olarak değil, rekabetçi olarak yurtiçindeki kaynaklardan karşılanması halinde yerli sanayinin sağlıklı olarak desteklenebileceğini ve maliyetlerin ciddi oranda aşağı çekileceğini düşünüyorum. Sanayici olarak bir şey ürettiğimiz zaman pazar yaratmayı kendimiz sağlayabilmeliyiz yoksa her şeyi devletten beklemenin sağlıklı bir düşünce olacağını düşünmüyorum." 

Öğün, TÜMOSAN'ın, Güç Grubu Geliştirme Projesi'nden önce genellikle traktör, hasat makinaları, ilaçlama makinaları ve belirli ölçüde tekerlikli inşaat makinaları üretmek gibi bir vizyonu olduğunu söyledi. Güç Grubu Geliştirme Projesi'yle savunma sanayisine girmelerinin ardından bu alandaki projelerin dikkatlerini çekmeye başladığını belirten Öğün, "Silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu araçların, öncelikle motor, transmisyon ve aks sistemlerini, temel teknolojilerini yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda bir strateji hazırlayıp, ilgililerle görüşmeyi arzu ediyoruz. ALTAY Tankı Güç Grubunun bir kerelik yapacağımız bir proje olmaması düşüncesindeyiz. Bunun devamını da getirmemiz gerekir" diye konuştu.