İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çanakkale 1915 Köprüsünün ihale sürecinin başladığını ve 26 Ocak'ta teklifleri alacaklarını belirterek, "Olağanüstü bir ilgi var. Dünyanın her yerinden bu işleri yapan büyük yükleniciler, gururumuz olan ülkemizin de büyük yüklenicilerinin hepsi var. Hepsi bu işi yapmak, bu işte görevli şirket olmak istiyor." dedi.

Arslan, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul PPP CoE ve Borsa İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirilen 2. İstanbul Kamu-Özel Sektör İşbirliği Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle deniz, demir, kara ve hava yolu açısından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağladığını söyledi.

Bu alanlarda ulaşımı kesintisiz hale getirmek için son 14 yılda büyük bir mücadele verdiklerini ve ilk olarak kamu kaynaklarıyla projeler ortaya koyduklarını dile getiren Arslan, kamu hızıyla, işleyişiyle hedeflerine ulaşmanın zor olduğu için özel sektörün dinamiğinden ve hızından yararlanmak adına ortaya bir perspektif koyduklarını anlattı.

Arslan, havacılık sektöründe bugüne kadar 17 farklı PPP modeliyle iş yaptıklarını kaydederek, bu başarılı örneklerle sektöre 2,5 milyar liralık yatırımda bulunduklarını, 10 milyar doların üzerinde işletme hakkı devri ile özel sektörü işin içine çektiklerini aktardı.

Bütün bu projelerin taçlandığı projenin İstanbul Yeni Havalimanı olduğuna değinen Arslan, "Bedel, 10 milyar avro. Ya da 11 milyar doların üzerinde bir yatırım bedeli. 25 yıllık işletme sürecinde de 25 milyar dolara yakın bir kira bedeli. Yani yatırımı ve işletmeyi üst üste koyarsanız 35-36 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz." diye konuştu.

Arslan, kamu-özel sektör iş birliğiyle Türkiye'de taşın altına elini koyan özel sektörün bu tecrübelerinde sadece Türkiye ile sınırlı kalmadıklarını belirterek, bu şirketler dünya genelinde başarılı işlere imza attıklarını vurguladı.

Türk yüklenicilerin bu konuda başarılı olduğunu dile getiren arslan, "Başka ülkeler de bu tecrübeleri ülkelerine taşımak adına çok güzel iş birlikleri yaptılar, yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler. Dolayısıyla ülkelerinde bu işin içindeki değerli insanları hazır bulmuşken diyoruz ki; 'Bu tecrübe hepimizin. Sadece Türkiye'nin değil. Bu tecrübelerden siz de faydalanın. Ülkenizde bunları lütfen değerlendirin' diyoruz." ifadelerini kullandı.




"Ulaşım projeleriyle ülke ekonomisi büyüyor"



Arslan, kara yolu sektöründe de başarılı işlere imza attıklarını kaydederek, Osmangazi Köprüsünün 6,5 milyar dolarlık yatırım bedeli ve finansı ile birlikte 10 milyar dolar bedelin üzerindeki kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirildiğini söyledi.

Bu projenin köprü ile birlikte 384 kilometrelik otoyolu, 50 kilometrelik bağlantı yollarını da kapsadığını dile getiren arslan, proje ile sadece İstanbul ile İzmir'in değil İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Manisa ve İzmir'i birbirine bağladığını, 25 milyon insanın birbirine erişimini kolaylaştırdığını aktardı.

Arslan, bu proje ile coğrafyadaki ticaretin hızlanacağını ifade ederek, sadece kaynak oluşturmaya çalışmadıklarını, ülkenin ekonomisinin ve ticaretin büyümesi adına yatırımcıların önlerini açtığını bildirdi.

Yine yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsünü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolunun sadece İstanbul'a değil Asya ve Avrupa'ya da hizmet ettiğini anlatan Arslan, doğu-batı koridorunda taşımacılığı, ekonomiyi ve ülkelerin iş birliğini ileri götüren bir proje özelliği taşıdığını anlattı.

"Projelere hız kesmeden devam ediyoruz"



Arslan, Avrasya Tünelinin diğerleri kadar yüksek olmasa da 1 milyar 275 milyon dolarlık bedelle hayata geçtiğini belirterek, projenin sadece Türkiye değil dünya için önemli olan Tarihi Yarımada'ya sağlayacağı avantajlardan bahsetti.

Tünelin denizin 106 metre derininden geçeceğini bildiren Arslan, projenin 20 Aralık'ta hizmete gireceğini anımsattı.

Arslan, doğu-batı ve kuzey-güney koridorlarının sayısını artırdıklarını kaydederek, kamu-özel sektör iş birliğiyle yapılamayacak projeleri de Karayolları Genel Müdürlüğü vasıtasıyla her yıl 5-6 milyar dolar kaynak aktararak, hız kesmeden hayata geçirdiklerini vurguladı.

"Kara yolu projelerini hayata geçirmeye devam edeceğiz"



Arslan, yakın zamanda Çanakkale'de Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak Çanakkale 1915 Köprüsünü yapacaklarını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"İhale sürecini başlattık. 26 Ocak'ta inşallah tekliflerini alacağız. Teknik olarak yeterli bulduğumuz firmalarını sürelerini yarıştıracağız. Dokümanları satmaya başladık. İlgiyi görüyoruz. Olağanüstü bir ilgi var. Dünyanın her yerinden bu işleri yapan büyük yükleniciler, gururumuz olan ülkemizin de büyük yüklenicilerinin hepsi var. Hepsi bu işi yapmak, bu işte görevli şirket olmak istiyor."

Arslan, Ankara'yı Akdeniz'e bağlayacak koridorun Ankara-Niğde'nin otoyol projesini kamu-özel iş birliği ile yapmak için bugünlerde ihaleye çıkacaklarını belirterek, İzmir-Aydın otoyolunun devamı olan Aydın-Denizli etabının ve İzmir-Aliağa yolunun ihalesinin de yakında düzenleneceğini söyledi.

Bakan Arslan, bunlarla yetinmeyeceklerini ve kamu-özel iş birliğiyle çok sayıda kara yolu projesini hayata geçireceklerini bildirdi.

"Marmaray, 160 milyon yolcu taşıdı"



Arslan, teknik olarak önemli bir proje olan Marmaray'ın kamu kaynaklarıyla hayata geçirildiğini ifade ederek, "3 yıldır işletmede. Yaklaşık 160 milyon yolcu taşıdık. Bu da bir başka başarı öyküsü." dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün üzerinden de raylı sistem geçeceğini dile getiren Arslan, doğu-batı koridoruna ikinci bir raylı sistem getirmiş olacaklarını bildirdi. Arslan, kamu-özel iş birliği ile hayata geçirilen projelerde yüklenicilerin risklerini paylaştıklarını belirterek, hiçbir girişimciye "gel buradan zarar et" demediklerinin altını çizdi. Bakan Arslan, "Bu projelerle ilgili ister risk paylaşımı, ister borç üslenim anlaşması ister garanti vermemizin altında yatan sebep günün sonunda bizim de bu işi yapmak isteyenlerin de kazançlı çıkmasıdır. Ortaklık her iki tarafın da menfaatineyse ortaklıktır. Yoksa birbirini kandırmak, bir tarafın menfaati üzerine kurulu bir ortaklık kurarsanız o sürdürülebilir olmaz." diye konuştu.

Türkiye'nin kamu-özel iş birliği ile çok başarılı projeler ortaya koyduğunu vurgulayan Arslan, "Sizler de lütfen ülkelerinizde bulunduğunuz bölgelerde Türkiye'nin bu tecrübesinden faydalanmak adına bölgelerinizde paylaşın." ifadelerini kullandı.