KPMG Football Benchmark ekibinin yaptığı son araştırmada Avrupa’nın büyük futbol kulüpleri için Şampiyonlar Ligi’ne katılmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. UEFA’nın gelirlerini futbol kulüplerine nasıl dağıttığını inceleyen KPMG ekibi, önemli tespitlerde bulundu. Buna göre, Şampiyonlar Ligi, 2014-2015 sezonunda katılımcı kulüplere 1 milyar Euro’ya yakın gelir sağladı. UEFA ayrıca, aynı dönemde bir başka organizasyonu olan UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele eden kulüplere 240 milyon Euro kazandırdı. Bu rakam Şampiyonlar Ligi ile kıyaslandığı oldukça düşük görünse de yine de önemli bir tutar. Bu organizasyonlara katılan her kulübe sabit bir katılım ücreti ödeniyor. Gruplarda ve ilerleyen turlarda elde edilen başarıyla orantılı olarak kulüplere oldukça yüksek primler ödeniyor. Üçüncü önemli bir gelir kaynağı olan reklam havuzu gelirleri ise her bir kulübün ulusal televizyon pazarının değeri temel alınarak kulüpler arasında dağıtılıyor. Neticede, her Avrupa ülkesinin kulüplerinin elde edeceği gelirlerin hesaplanmasında üç temel faktör dikkate alınıyor: O ülkeyi temsil eden takım sayısı, katılan takımların başarısı ve her bir ülkenin reklam havuzunun büyüklüğü.



KPMG Futbol Benchmark ekibinin analizinde yer alan diğer çarpıcı sonuçlar ise raporda şu şekilde yer aldı:



Sahadaki başarıya bakıldığında, İspanyol kulüpleri 570 milyon Euro gelirle aslan payını kaptı. 2012-2013 ve 2014-2015 arasında, Avrupa’da altı büyük kupanın dördünü La Liga takımları kazandı. İspanyol kulüpleri, reklam havuzu gelirlerinde ise 252 milyon Euro ile ikinci sırada yer aldı.

Toplam gelir bakımından 484 milyon Euro ile ikinci olan İngiltere, TV reklamı havuz gelirlerindeki kazancı 263 milyon Euro oldu. İngiltere sadece Şampiyonlar Ligi’nden 430 milyon Euro kazanç sağladı.



• İtalya, 2012-2013 ve 2014-2015 dönemlerinde toplam 462 milyon Euro ile UEFA’dan en fazla gelir elde eden üçüncü ülke oldu. Sadece Şampiyonlar Ligi gelirleri dikkate alındığında ise İtalya, Almanya’nın gerisinde kaldı. Hem 2014 hem de 2015 senesinde İspanyol Sevilla’nın Avrupa Ligi şampiyonu olmasına rağmen İtalyan kulüpler, İspanyol kulüplerinden yüzde 32 daha fazla yani 91 milyon Euro gelir elde etti. Söz konusu dönemde 13 takımla Avrupa Ligi’ne en fazla katılan ve kulüpler arasında dağıtılan Avrupa Ligi TV reklamı havuzundan en yüksek geliri elde eden 57 milyon Euro ile yine İtalyan kulüpleri oldu.



• Toplam gelirler bakımından İtalyan kulüplerinin hemen ardından 455 milyon Euro ile Alman kulüpleri geldi. Almanya son üç sezonda Şampiyonlar Ligi’nde 11 ve Avrupa Ligi’nde 8 katılımla iyi bir katılım performansı sergilediyse de Alman kulüpleri, “beş büyük” ülke içerisinde 199 milyon Euro ile TV reklamı havuzundan en düşük payı aldı.

• Fransız kulüplerinin TV reklamı havuzundan elde ettikleri gelir (216 milyon euro) Alman kulüplerinden fazla olduysa da oldukça düşük katılım ücretleri ve başarı primleri nedeniyle Fransa “Beş büyükler” içinde en düşük toplam geliri elde eden ülke oldu.

İncelenen dönem boyunca Fransız kulüpleri Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne sadece 15 kez katılabilirken, üç sezonda da Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan çıkabilen tek Fransız takımı Paris Saint-Germain oldu.



Doğal olarak “Beş büyük” ülkenin kulüpleri UEFA’nın dağıttığı gelirlerin yüzde 71’ini aldı. Fakat Avrupa Ligi’ne bakıldığında gelir dağılımı biraz daha adil olduğunu söylemek mümkün. “Beş büyük” ülkenin kulüpleri, gelirlerin sadece yüzde 48’ini alabildi.

Analiz dönemi boyunca, UEFA’ya bağlı 54 federasyonun 30’unun takımları Şampiyonlar Ligi gruplarına ve sonraki aşamalara katılmamıştı ve sadece 11 federasyonun kulüpleri üç sezon boyunca Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterebildi. Diğer taraftan, 34 federasyonun kulüpleri Avrupa Ligi’ne en az bir defa katılmış ve bunların yarısına yakını üç sezonda da mücadele etti.

KPMG Futbol Benchmark ekibi şöyle devam etti: “Sonuç olarak, iki Avrupa futbol organizasyonunun gelir havuzları arasında önemli bir fark göze çarpıyor. UEFA Şampiyonlar Ligi, takımlar için hem büyük bir gelir kaynağı hem de önemli bir prestij demek. Avrupa Ligi ise özellikle daha küçük ülkelerin kulüplerine kıta Avrupası futbol arenasında kendilerini gösterebilecekleri bir ortam sunuyor ve yeni getirilen bir teşvik sayesinde artık Avrupa Ligi’ni kazanan kulüp bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılabilecek.”