ANKARA (AA) - Suriye krizi sürecinde yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardım faaliyeti gerçekleştiren Türkiye'nin sığınmacılar için harcaması, uluslararası kuruluşlardan gelen yardımları 20'ye katladı. Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre 2011 yılında başlayan ve insani krize dönüşen Suriye'deki iç savaş sürecinde toplam nüfusu 20 milyon olan ülkedeki 13,5 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi. 6 buçuk milyon insanın yerinden edildiği 5 yıllık süreçte 4,3 milyon kişi Suriye'ye komşu ülkelere sığındı. Türkiye bu sığınmacılardan 2,6 milyonuna kucak açtı ve AFAD önderliğinde ihtiyaç sahipleri için 26 geçici barınma merkezi kurdu. Türkiye "açık kapı politikası" izleyerek 60 milyon insanın mülteci konumunda olduğu dünyada, "en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke" haline geldi. Yardıma muhtaç 300 bin Suriyeli, tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılandığı AFAD'ın barınma merkezlerinde hayatlarına devam ediyor.

Türkiye dış yardımların 20 katını harcadı

Türkiye, Suriye krizi sürecinde bugüne dek yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardım faaliyeti gerçekleştirdi, Birleşmiş Milletler'e bağlı teşkilatlar dahil uluslararası camianın desteği 455 milyon dolar civarında kaldı. Bu rakamlar, Türkiye'nin sığınmacılar için 1 liralık dış yardıma karşılık 20 lira harcadığını ortaya koydu. Türkiye, Gayrisafi Milli Hasıla bazında bütçesinin yüzde 0,21'ini insani yardım faaliyetlerine ayırdı.

Eğitim hizmetleri
Türkiye, Suriye'ye sığınan çocukların eğitimlerine devam etmesi, yetişkinlerin ise savaş sonrasında ülkelerine faydalı olmalarını sağlayacak yeteneklerini geliştirmelerine büyük önem veriyor. Bu kapsamda, AFAD ile Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle atılan adımlarla anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 310 bin çocuğun eğitim alması sağlandı. Yine bu işbirliği kapsamında anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam bin 211 derslikte 78 bin 707 sığınmacı çocuğa eğitim veriliyor. Ayrıca barınma merkezlerinde açılan yabancı dil, bilgisayar okuryazarlığı, halı dokuma gibi çeşitli sertifika programlarıyla 61 bin 749 Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu. 
Suriyeli sığınmacıların, mahallelere ayrılan barınma merkezlerinde yapılan muhtarlık seçimlerinde oy kullanarak demokrasi kültürünü tecrübe etmeleri sağlandı. Bu süreçte birçok Suriyeli kadın da seçimlerde yarışarak kamp yönetiminde söz sahibi oldu. Yine barınma merkezlerinde, kadın komiteleri aracılığı ile genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilik ile ilgili farkındalık eğitimleri verilmeye devam ediyor.

Sağlık hizmetleri
Geçici barınma merkezlerinde 96 yerli 20 yabancı doktorla sığınmacılara ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde bugüne dek Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 320 bin ameliyat gerçekleştirildi, 470 bin yatan hasta ve 11 milyon poliklinik hizmeti sunuldu. Kamplarda, hamile ve emziren anneler için özel yemek seçenekleri de yer alıyor.

Sıfır noktasındaki yardımlar
Sınırın sıfır noktasında ise 22 bin 495 araçla gıda, ilaç ve tıbbi malzeme, barınma ve hijyen ihtiyaçları için 1 milyar 258 milyon 64 bin 357 liralık insani yardım gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler insani yardım konvoyları ile toplamda 7 bin 15 kamyon insani yardım malzemesinin Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü sınır noktalarından geçişi sağlandı.

İlk "Dünya İnsani Zirvesi" İstanbul'da

Türkiye, BM tarafından bu yıl ilki düzenlenecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak. İstanbul'daki toplantılarda insani yardım stratejileri ve politikaları belirlenecek. Türkiye, zirvede, "Uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulması, tüm ülkelerce açık kapı politikası uygulanması, sığınmacılara ilişkin farkındalık ve bilinç artırımı yapılması" konularını gündeme taşıyacak.