İSTANBUL- Sümeyye Dalkılınç - AA

Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşısı "Kapalıçarşı", metrekare başına 3 bin 500 dolara varan kira bedeli ile İstanbul'un en pahalı noktası oldu.

Eva Gayrimenkul Değerleme, aylık kira bedeli bakımından İstanbul'un en değerli caddelerini sıraladı. Buna göre Kapalıçarşı'nın kalbi Kalpakçılar Caddesi, metrekare başına aylık 2 bin dolardan başlayıp 3 bin 500 dolara kadar varan kira bedeli ile İstanbul'un, dolayısıyla Türkiye'nin en değerli yeri oldu. 

Kapalıçarşı'yı kira pahalılığında İstiklal Caddesi takip etti. Turistlerin uğrak yeri olan İstiklal Caddesi'nde aylık kiralar metrekare başına 250 dolardan başlıyor, 500 dolara kadar çıkıyor.

İstiklal Caddesi'ni kira metrekare fiyatı 540 ila bin 60 lira arasında değişen Bağdat Caddesi, 157 dolar ila 250 dolar arasında değişen Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi, 250 ila 600 lira arasında değişen fiyatlarla da Beşiktaş-Çarşı takip etti.

Buraların hemen devamında ise 250-400 lira arasında değişen metrekare fiyatı ile Bahariye Caddesi, ortalama 200 lira ile Alemdağ Caddesi, 150-400 lira ile Bakırköy-İstasyon Caddesi, 50-150 dolarla Halaskargazi-Cumhuriyet Caddesi, 80-300 lira ile de Fatih-Fevzipaşa Caddesi geldi.

'Beşiktaş-Çarşı, değer yükselişinin en sınırlı olduğu cadde'

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, metrekare başına 3 bin 500 dolara varan kira bedeli ile Türkiye'nin en pahalı caddesi olan Kapalıçarşı, Kalpakçılar Caddesi'nde bulunan dükkanlarda son 1 yılda yaklaşık yüzde 20 kira artışının yaşandığını söyledi.

Kalpakçılar Caddesi'nin Türkiye genelinde başka bir emsali olmadığından bu artışın olağan kabul edildiğini aktaran Yazıcı, "Kiralamalar altın üzerinden yapılmaktadır, artışın bir kısmı da bundan kaynaklanmaktadır" dedi.

Son 1 yıl içerisinde kira fiyatı en çok artan caddenin Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun temel nedeni, bu caddenin benzeri olmayan ve dünyanın şu anda en kıymetli caddelerinden biri olmasıdır. Burada esnafın büyük çoğunluğu yüz yıllardır gelenek, göreneklerinden hala vazgeçmemiş durumdadır. Bu nedenle dükkanların satışları bile hala kilo altın üzerinden yapılmaktadır. Listede yer alan diğer caddeleri incelersek, şehir merkezinde genel olarak ön plana çıkan caddelerin zaten alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasından önceki dönemde de popüler caddeler olduğunu görmekteyiz. Bu caddeler her daim hareketliliklerini korumuş ve tercih edilen caddelerdir."

Yazıcı, Alemdağ Caddesi'nde bulunan mağazalarda ise yüzde 5 ile 10 arasında bir kira artışının yaşandığını kaydetti.

Beşiktaş-Çarşı'da ise metrekare birim kira bedellerinde son 1 yılda düşüş görüldüğünü aktaran Yazıcı, "Beşiktaş-Çarşı, değer yükselişinin en sınırlı olduğu caddedir. Bunun temel sebebi, mal sahiplerinin geçen sene yapmış olduğu yüksek oranda kira artışlarına, bu yıl kiracılar tarafından karşılık alamamış olmalarıdır. Bu yüzden Beşiktaş- Çarşı'da kira rakamlarında azalma yaşanmıştır" şeklinde konuştu.