GAZİANTEP (AA) - İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Bülent Özkan, TRC1 bölgesinin, Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika'ya açılan kapısı konumunda bulunduğunu belirterek, "Eğer uluslararası bir firma Ortadoğu pazarına girmek istiyorsa, İstanbul'dan sonra konumlanması gereken şehir Gaziantep'tir" dedi.

TRC1 bölgesini (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) kapsayan gelişimci projeler üreten ve projeleri destekleyen İKA, bölgenin kalkınmasına ve geleceğine yönelik temel stratejiler geliştiriyor. Bu kapsamda, bölgenin sosyal ve kültürel gelişiminin yanı sıra ekonomi alanda da alternatif projeler değerlendiriliyor. Bölgenin sanayi üretimi ve ihracatına önem veren İKA, "2023 yılı hedefleri" doğrultusunda, Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika'ya açılan kapısı olan konumunu güçlendirmeyi planlıyor.

İKA Genel Sekreteri Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İKA'nın temel görevinin, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon sağlamak olduğunu söyledi.

İKA'nın bölge gelişimi için önemli çalışmalar yaptığını belirten Özkan, 2014-2023 bölge planlaması doğrultusunda temel stratejiler belirlediklerini ifade etti. Bölgenin jeopolitik konumuna işaret eden Özkan, bu durumu kazanca dönüştürmek için çaba sarf eden bölgenin Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile yakın ilişki içinde olduğunu vurguladı.

Bölgenin ticaret ve sanayi alanında da hızla geliştiğine dikkati çeken Özkan, şöyle konuştu:

"TRC1 bölgesi, Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika'ya açılan kapısı konumundadır. Bölgemiz, ülke açısından bakıldığında güneyde yer alan bir bölge. İpekyolu güzergahında bulunan konumundan dolayı Gaziantep ihracatı 7 milyar dolara yaklaşan, yanında Adıyaman ve Kilis ile beraber geleceğe yönelik hızla büyüyen şehrimiz. Eğer uluslararası bir firma Ortadoğu pazarına girmek istiyorsa İstanbul'dan sonra konumlanması gereken şehir Gaziantep'tir. Burası ticaret kültürü, ihracat ve sanayi kültürü olan bir bölge. Bu sebeple bu bölgeden Ortadoğu'ya açılmak daha hızlı olacaktır."

- "Suriye ve Irak'taki sorunlar bittiğinde bölgenin iletişimleri daha hızlı olacaktır"

Özkan, bölgenin Afrika için de önemli bir noktada bulunduğuna işaret etti.

İskenderun ve Mersin limanlarının bölgeye yakın olduğunu belirten Özkan, "Burası bir üretim merkezi olduğuna göre ürünlerin Afrika bölgesine nakledilmesi daha hızlı olmaktadır" diye konuştu.

Son dönemde bölgeye ekonomik ve kültürel anlamda gelen yabancı sayısının arttığını vurgulayan Özkan, "Bu ziyaretler bölgemizin ciddi bir birikim ve altyapısı olduğunu gösteriyor. Zaten yol arterlerine baktığımız zaman Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'i bir noktaya alıp, etrafına bir daire çizdiğinizde uçakla 5 saatte siz yaklaşık 2,5 miyar kişiye ulaşabiliyorsunuz. Bu da ciddi bir pazardır. Suriye ve Irak'taki sorunlar bittiğinde bölgenin iletişimleri daha hızlı olacaktır" dedi.

Özkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre, Gaziantep'in geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Bu ihracatta Ortadoğu ve Afrika'nın önemli pay sahibi olduğunu vurgulayan Özkan, Gaziantep'in Ortadoğu ve Afrika arasında "ticaret köprüsü" olmasına yönelik çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda Ortadoğu ve Afrika ülkelerine iş gezileri düzenlendiğini dile getiren Özkan, "İş adamlarımız oralara giderek bölgeyi tanıyorlar. Bölgemizdeki yatırım olanaklarını ve potansiyelini oradaki yatırımcılara anlatarak, bölgemize davet ediyorlar. Bunun yanı sıra işbirliği projeleri üretiyorlar. Bu çalışmalar da ticaret köprüsünü oluşturuyor" şeklinde konuştu.