ŞANLIURFA - Halil Fidan (aa)
Tarihin her döneminde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin yardıma muhtaç halkların yanında duran Türkiye, ulaştırdığı yardımlarla dünyanın birçok ülkesine fark attı.

Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacılara, İsrail'in Gazze saldırılarında mağdur olan Filistinlilere, terör örgütü IŞİD'in Irak'taki saldırıları sonucu yardım bekleyen Ezidilere kucak açan Türkiye, son olarak Kobani'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt'e kapılarını açarak, dünyaya adeta insanlık dersi verdi.

Tarihin her döneminde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin yardıma muhtaç halkların yanında duran Türkiye, dünyada en fazla yardım yapan ülke arasında yer alıyor.

Dünyada kimsenin cesaret edemediği "yardım yükünün" altına elini koyan Türkiye, yaptığı yardımlarla en yakın takipçisi ABD'ye bile fark attı.

"Nerede mazlum varsa biz oradayız"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk halkının tarihin her döneminde yardımseverliğiyle bilindiğini, bu durumun son yıllarda herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.

Türkiye'nin, nerede sıkıntıda bir insan varsa ona ulaştığını ve yaptığı desteklerle taraflı tarafsız herkesin taktirini kazandığını anlatan Oktay, şöyle konuştu:

"BM'nin raporlarına göre, 2014 yılı henüz açıklanmadı ama 2012 ve 2013'te dünyada en çok yardım eden ülkeler sırasıyla ABD, İngiltere ve Türkiye'dir. Ama 2013 rakamlarına göre, gayri safi milli hasıla oranına baktığımızda en çok yardım ulaştıran ülke Türkiye'dir. Bizden sonra gelen Amerika Birleşik Devletleri'yle aramızdaki fark yedi kattır. Bunu bütün dünya görüyor ve izliyor. Biz sadece Suriye ve Irak'ta değiliz, biz Filipinler'de, Bosna'da veya Sırbistan'da bir şey olduğu zaman oradayız. Ve Gazze'de, Somali'de, Afrika'dayız. Kısacası nerede insanlık sıkıntıdaysa Türkiye oradadır."

"Türkiye, Dünya İnsanlık Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak"

Oktay, bundan sonra da mazlumlara yardım elini uzatmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye'nin yaptıklarının neticesinde 2016'da BM öncülüğünde ilk kez düzenlenecek Dünya İnsanlık Zirvesi'ne ev sahipliğini yapacağını belirten Oktay, "Türkiye, inşallah orada, tüm devletlerin, milletlerin olduğu ortamda mesajını en güzel şekilde sunacaktır" dedi.