Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iş dünyası ve üniversite temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de başladı. 
SwissOtel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Vali Mustafa Toprak, İzmir'in inovatif altyapısının güçlendirilmesi için çalıştıklarını, böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını kaydetti. 

Dünyada rekabet ve rekabet stratejilerinin önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Toprak, bilgi ekonomisini kullanan üretim şeklini desteklediklerini dile getirdi. 

-Türkiye, değişimin merkezinde olmalı 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de kentlerin kalkınmasında inovasyonun çok önemli katkısının olduğunu, dünyada süratle çok büyük değişimin yaşandığını ve Türkiye'nin de bu değişimin merkezinde olması gerektiğini bildirdi.

Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine ulaşmak için inovasyonun büyük önem taşıdığına işaret eden Büyükekşi, "Katma değer üretmekten başka şansımız yok. İzmir'de yapılan etkinlik, Ege Bölgesi'ndeki bütün şehirlere hitap ediyor. Hedefimiz, Türkiye'de inovasyon dalında üniversite sanayi işbirliğini maksimuma çıkarabilmek. İzmir'in sadece turizm, tarım, sağlık ile anılmasını değil, inovasyonla da anılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Mehmet Büyükekşi, telefonun 100 milyon müşteriye ulaşmasının 75 yıl sürdüğünü, ancak iPhone ürünlerinin ise aynı hedef kitleye 3,5 yılda ulaştığını ve bunun nedeninin ise inovasyon olduğunu anlattı. 

-Ünlütürk: "refah göstergesi ihracat"

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise Türkiye'nin refahı için en önemli göstergelerden birinin ihracat olduğunu vurguladı.

EİB olarak kendilerine verilen sorumluluğu fırsata dönüştürmek için yola çıktıklarına değinen Ünlütürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizler biliyoruz ki mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak sektörlerin tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak için yenilikçi olmaya bugünkü zamandan daha çok ihtiyacımız var. Türkiye olarak bir taraftan daha yüksek katma değerli ürünlere yönelerek diğer taraftan ham madde ve enerjiye bağımlılığı azaltmak zorundayız. Daha inovatif yöntemlerle çalışmak artık zorunluluk. Yenilikçi bakış açısı daha önde tutmak gerekiyor. İnovasyon kültürünün yerleşmesine önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Yenilikçi olmak ve bunu hızlı şekilde hayata geçirmek gerekiyor. 5 yıl önce ve bugünün koşulları arasında fark var, 5 yıl sonra daha farklı olacak. İnovasyon her sektörde geride kalan oyuncuları tsunami gibi süpürüyor. Bu yarıştan artık geri kalamayız."

Toplantıda, İZKA Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve inovatif şirketlerin temsilcilerine plaket sunuldu ve aile fotoğrafı çekildi. 

TİM tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen 2 günlük Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Ar-Ge merkezleri, teknoparklar tanıtılacak, inovasyon yarışmalarında dereceye giren ürünler tanıtılacak, mimari, moda gibi alanlarda etkinlikler, kariyer günleri düzenlenecek.

(Sürecek)