LYUBLYANA (AA) - Slovenya Meclis Başkanı Milan Brglez, Türkiye'nin, bulunduğu topraklar üzerinde siyasi kökenleri olan, ekonomisi güçlü bir ülke olduğunu belirterek, ''Akdeniz havzası ve Ortadoğu'daki gelişmelerde, Türkiye'nin önemli rol üstlendiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi. Brglez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Slovenya'ya yapacağı ziyaret öncesinde AA muhabirine açıklamada bulundu. Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğuna işaret eden Brglez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Slovenya'ya yapacağı ziyaretin de bunu gösterdiğini vurguladı. Brglez, iki ülke meclisleri arasındaki ilişkileri "oldukça iyi" olarak nitelendirerek, Türkiye'nin, Slovenya'nın stratejik ortaklarından biri olduğunu ve nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını belirtti.

İki ülke meclisleri arasındaki işbirliği kapsamında ortak projeler geliştirilmesinin önemli olduğunu anlatan Brglez, şunları söyledi:
"Mesela, meclislerin ekonomiyi geliştirmeye yönelik az da olsa destekleyici rolü vardır ancak bu çok önemli değildir. Öte yandan, ilişkilerin oluşturulmasında ya da henüz açılmamış olan dostluk kapılarının açılmasında önemli bir rolü vardır. Özellikle de kültürler arası diyaloğa imkan veriyorsa. Bildiğiniz gibi, AB Türkiye'nin üyeliği hakkında uzun zamandır kararsız bir tutum içerisinde. Slovenya, diğer ülkelerin korkusunu paylaşmıyor. Bize göre Türkiye, bulunduğu topraklar üzerinde siyasi kökenleri olan, ekonomisi güçlü bir ülke. Akdeniz havzası ve Ortadoğu'daki gelişmelerde, Türkiye'nin önemli rol üstlendiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz."
- Balkan ülkelerine işbirliği çağrısı
Brglez, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak, bu ülkeler arasındaki sorunların çözümünde meclislere önemli görevlerin düştüğünü ifade etti. AB üyelik sürecinin uzun bir süreç olduğuna işaret eden Brglez, Batı Balkan ülkelerinin AB üyesi olmalarının Slovenya'nın da çıkarına olduğunu, bu anlamda, bu ülkelere destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Brglez, Batı Balkan ülkelerinin gelişimi için AB üyeliğinin önemine dikkati çekerek, bu ülkelerin AB'den başka alternatifi olmadığını savundu. Batı Balkan ülkelerini AB üyeliği yolunda her konuda desteklemeye hazır olduklarını kaydeden Brglez, "Ancak en önemlisi, bu ülkelerin istekli olmaları" dedi. Brglez, Batı Balkanlar'da istikrarın sürebilmesi için Kosova ile Sırbistan arasındaki sorunun çözülmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Kosova ile Sırbistan arasında 2013 yılında Brüksel'de imzalanan anlaşmanın umut verici olduğunu söyledi.