ANKARA (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) vize serbestisine ilişkin, "Türkiye olarak biz inanıyoruz ki Mayıs başında, bu kriterleri yerine getirmiş olacağız. İnşallah bu vesileyle önemli reformlar yapmış olacağız" dedi. Şimşek, ilk kez Türkiye'de gerçekleşen ve iki gün süren Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının sonucuna ilişkin Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile JW Marriott Hotel'de ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından soruları yanıtlayan Şimşek, Türkiye-AB ekonomik iş birliğine yönelik teknik ekiplerin oluşturulacağını, somut projeler üzerinde yoğunlaşılacağını söyledi.  KOBİ'lerin finansmanına yönelik de Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Avrupa Yatırım Bankası ile çok yakın çalıştıklarına dikkati çeken Şimşek, KOBİ'lerin finansmana erişimi noktasında yeni iş birlikleri yapılabileceğini kaydetti. Türkiye'nin yatırım ve reform gündemine dönük bir soru üzerine Şimşek, beşeri sermayeye çok önem verdiklerini vurguladı.

Eğitimde kalite, Türkiye'de mesleksizlik probleminin çözülmesi ve gençlere iş başı eğitim verilmesi gibi hususların çok önemli olduğuna işaret eden Şimşek, bunun yanı sıra iş gücü piyasası reformunun da önemli reform alanlarından olduğunu söyledi. Türkiye'de istihdamı artırmak için özellikle esnek çalışma modellerinin önünün açılması gerektiğini belirten Şimşek, gelir vergisi, vergi usul reformu gibi vergi reformu konusunda da yoğun bir gündemin bulunduğu anımsattı. Şimşek, "Aslında birçok reform alanı var. Türkiye birincil nesil reformları yaparak önemli bir zıplama yaptı, yani 2000'li yılların başında zıplamayı başardı." dedi. Türkiye'nin şu anda yüksek-orta gelir grubunda olduğunu ifade eden Şimşek, yüksek gelir grubuna sıçramayı sağlayabilmek için de ikincil nesil reformların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkması, rekabet gücünü artırması, rekabet ve yatırım ortamını iyileştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Verimliliği artıracak reformların hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Şimşek, "Tasarrufları daha da artırarak, dış şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmamız gerekiyor. Çok açık ve net." diye konuştu. 

Vize serbestine ilişkin düzenlemeler
Türkiye'nin çok kapsamlı bir yol haritası, reform programı olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:
"Şimdi uygulama zamanı. İnşallah şu Avrupa Birliği vize liberalizasyonuna ilişkin yapmamız gereken Meclisteki düzenlemeleri tamamlar tamamlamaz, yapısal reformlara hız verip, bu sene içerisinde yapısal reformların büyük bir kısmını başarıp, gelecek seneden itibaren de uygulamada başarıyı yakalayıp, ondan sonra Türkiye'yi tekrar yüzde 5 gibi yüksek, sürdürülebilir büyüme patikasına oturtup, cari açık gibi enflasyon gibi sorunlara kalıcı çözümler üretmektir, bizim hedefimiz." Vize serbestisi için AB'nin Türkiye'den beklediği düzenlemelerin yetişip yetişmeyeceğine yönelik sorusu üzerine Şimşek, "Benim bildiğim kadarıyla bu hafta Meclisten 7 uluslararası anlaşma geçecek. Onun dışında da 2 yasal düzenleme var. Geriye kalan hususlar varsa biyometrik pasaport gibi hususlardır. Dolayısıyla Türkiye olarak biz inanıyoruz ki mayıs başında bu kriterleri yerine getirmiş olacağız. İnşallah bu vesileyle önemli reformlar yapmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Şimşek, bu çerçevede de gerek vatandaşların, gerek iş aleminin ve öğrencilerin Avrupa'ya daha rahat gidip gelebileceğini sözlerine ekledi.