Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin, Karadeniz Holding'in ürettiği "yüzen dev elektrik santralleri"nden gurur duyduğunu söyledi.
Alaboyun, Tuzla Sedef Tersanesi'nde düzenlenen Karadeniz Holding'in yeni enerji gemilerini uğurlama töreninde konuştu.

Elektrik üretmek üzere Gana'ya gidecek Karadeniz Powership Ayşegül Sultan ve Endonezya'ya gidecek Karadeniz Powership Zeynep Sultan gemilerinin Türkiye'yi gururlandırdığını ifade eden Alaboyun, Karadeniz Holding çalışanlarına katma değeri yüksek çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Gemilerin gelecekte daha fazla talep edileceğine işaret eden Alaboyun, "Devletseniz her vatandaşınıza enerji sağlamak durumundasınız. Enerji sağlamanın en uygun yolu da bugün burada gördüğümüz teknoloji sayesinde, mobil, taşınabilir enerji sayesinde... Karadeniz Holding gerçekten dünyada 1 numara olmayı hak etmiştir ve 1 numaradır" ifadelerini kulandı. 

Türkiye'nin Afrika'nın gelişimine özel önem verdiğini aktaran Alaboyun, şunları kaydetti:

"Biz bu sene G20 zirvesine ev sahipliği ediyoruz. Bu kapsam içerisinde de enerji bakanlarını bir araya getirdik. Sahra altı Afrika ülkelerinin enerjiye erişimini konuştuk. O bölgede 1,3 milyar insan yaşıyor 900 milyonu enerjiye erişemiyor. Bugün Karadeniz Holding'in yapmış olduğu, mobil çözümlerle insanlara enerjiye erişim imkanı sağlamak. Biz Türk Hava Yolları (THY) ile modüler güneş enerjisi sistemlerini en azından 100-150 kilovatlık modüler enerji sistemlerimizi, sağlık sistemlerimizi oraya götürüp kurmak istiyoruz ki hem elektrik sağlansın hem de aşıların muhafaza edildiği Ebola hastalığının en büyük nedenlerinden biri olan o aşıları muhafaza edememe sorununu ortadan kaldıralım diye böyle bir çaba içerisindeyiz. Afrika'ya özel bir önem addediyoruz."

 - "Ayşegül Sultan gemisi 235 megavatlık bir güce sahip"

 Alaboyun, Karadeniz Holding'in çalışmalarıyla dünyadaki stratejik iş kollarından birinde liderliği yakaladığını ifade etti.  Beş yıl önce Gana'yı ziyaret ettiğini söyleyen Alaboyun, "Gana'daki gelişme potansiyelini gördüm, Gana Afrika'ya giriş kapısı olabilir. Bunun olmaması için hiçbir neden yok. Bunun altyapısı hazır görebildiğim kadarıyla, buradaki iş birliği de bunu gösteriyor" dedi.

Gana Cumhuriyeti'ne gidecek olan Ayşegül Sultan gemisinin 235 megavatlık bir güce, Endonezya'ya gidecek olan Zeynep Sultan gemisinin de 125 megavat güce sahip olduğunu belirten Alaboyun, gezdiği gemileri çok beğendiğini söyledi. 

Gana Cumhuriyeti Enerji Bakanı Kwabena Donkor ise Türkiye ile iş birliklerini artırmak istediklerini ifade ederek, Türk şirketlerinin Gana'ya daha çok yatırım yapmasını istedi. 

 - "Dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip şirketi Karadeniz Holding"

 Karadeniz Holding Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Remzi Karadeniz de toplam 9 gemi ile dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip şirketi olduklarını kaydetti.

Karadeniz Holding üretimlerinin insanları mutlu edecek enerjiyi üretmek üzere tasarlandığını söyleyen Karadeniz, şöyle konuştu: 

"Bugün burada yaratıcılığından, tasarımına, mühendisliğinden, inşasına kadar Türkiye'de üretilen iki enerji gemimizi Gana ve Endonezya'ya uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz. Gemilerimiz gittikleri ülkelerde hastaneler, okullar, evler ve fabrikaları elektriğe kavuşturmakta, dost ülkelerimizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Karpowership Projemizi, Dostluk Enerjisi (Power of Friendship) olarak da adlandırıyoruz. Sağladığımız elektriğin bu ülkelere refah, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı ve Sedef Tersanesi sahibi Metin Kalkavan da Karadeniz Holding'in Türk denizcilik sektörüne güç kattığını belirterek, projelerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 - Ali Khan'ın da ilk kaynak töreni yapıldı

 Konuşmaların ardından, tamamlandığında "dünyanın en büyük enerji gemisi" olacağı belirtilen Karadeniz Powership Orhan Ali Khan'ın da ilk kaynak töreni yapıldı. Bakan Alaboyun ve diğer ilgililer baretlerini takarak kaynak yaptı.

Törende aktarılan bilgilere göre, Karadeniz Powership Orhan Ali Khan, inşası sona erdiğinde, 460 megavat kapasitesi ve 300 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük enerji gemisi olacak. Geminin 2016'nın ikinci yarısı başında tamamlanması planlanıyor. 

Törende daha sonra enerji gemilerinin uğurlanması dolayısıyla kurdele kesildi. Bakan Alaboyun ve diğer katılımcılar ile basın mensuplarına gezdirilen enerji gemilerinde, Karadeniz Holding yetkilileri tarafından Karadeniz Powership projesine ilişkin bilgi verildi. 

 - Karadeniz Holding

Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, madencilik, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde  faaliyet gösteriyor. 10 ülkede yer alan şirket ve iştirakleri, 1.300 kişiyi aşan ekibiyle dünya enerji sektörünün lider oyuncuları arasında yer alma hedefini taşıyor. Karadeniz Powership'in filosuna şu anda inşa halinde ve hazırlık aşamasında olan 6.000 megavattan fazla  kapasiteye sahip 20 enerji gemisi daha eklenmek üzere çalışmalar sürdürülüyor.