NEW YORK (AA) - Yayıncılık konusunda faaliyet gösteren Türk firması Erlab Teknoloji, "Boxencode"la ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen National Association of Broadcasters (NAB) fuarına katıldı.

Video pazarına girmek isteyen Türk girişimcilerin geliştirdiği uluslararası patentli "encoding/transcoding" "Boxencode", dünyanın en büyük medya fuarı NAB'de tanıtıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent'te faaliyet gösteren Erlab Teknoloji, geliştirdiği "hibrit encoding/transcoding" bulut mimari çözümünün lansmanını NAB fuarında gerçekleştirdi. 

Dünyada kişi başı mobil cihaz adedinin 1,3 seviyesine yükselmesinin de etkisiyle tüketicilerin video izleme oranları TV izleme oranlarını geçmeye başlarken, küresel video pazarının bu yıl 17 milyar doları, 2020 itibarıyla da 37 milyar doları geçmesi bekleniyor. 

Kalabalık bir ekiple fuara katılan Erlab Teknolojinin CEO’su Mustafa Kamil Sağıroğlu, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

 "Bulut bilişim ile kurumlar, donanım, yazılım ve teknik destek yatırımı yapmadan, kiralama modelleri ile ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bizler de video ve genetik alanlarında ihtiyaç duyulan yüksek hesaplama çözümlerini bulut üzerinden sunuyoruz. Bunun yanında güvenlik, yüksek kapasite, düşük bağlantı hızları gibi nedenlerle, verilerin bulut üzerine taşınmasında zorluklar da bulunuyor. Bu sorunları gidermeye yönelik geliştirdiğimiz teknoloji ile müşterilerimize 'hibrit' bulut teknolojisini sunuyoruz. Kullanıcı bulut üzerinden hizmet alırken, müşteri tarafına konumlandırdığımız tak-unut cihazı otomatik olarak devreye giriyor ve en uygun çözümü sağlıyor.”

Sağıroğlu ayrıca, Amerika’da Arizona, Kaliforniya ve Virginia eyaletleri ile Avrupa için Türkiye’de konumlandırılan data merkezlerinde aylık 120 milyon dakika video kapasitesini yıl sonuna kadar Ortadoğu ve Uzakdoğu'yu da kapsayacak şekilde 200 milyon dakikaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 

 Türkiye’de IP tabanlı TV servislerinin altyapısında bugüne kadar yer aldıklarını belirten Sağıroğlu şunları söyledi:

"Bundan sonraki hedefimiz Amerika başta olmak üzere video üretiminin yüksek olduğu bölgelere açılmak. Dünyada ekran çeşitliliğinin artması nedeniyle videoların farklı formatlarda gösterilebilmesi ihtiyacı artıyor ve lansmanını yaptığımız 'Boxencode' ürünü ile bu ihtiyaca cevap veren hızlı ve kaliteli bulut ve kutu çözümlerine bir arada yer verdik. Her şeyden öte, dünya devleri ile bir Türk firması olarak yarışıyor olmaktan da ayrıca gurur duyuyoruz."