ANKARA (AA) - Türk Eximbank tarafından yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayrinakdi resmi destekli ihracat kredileri ile 2 yıl ve daha uzun vadeli sigorta işlemlerine ilişkin 2016 Yılı Programı'nda belirlenen ülke limitleri listesi onaylandı. 

Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, ülke kredileri kapsamında 450 milyon dolar nakdi ve 100 milyon dolar gayrinakdi olmak üzere 550 milyon dolar kredi kullandırılması, Orta Uzun Vadeli Sigorta Programı kapsamında ise 50 milyon dolar destek sağlanması öngörüldü. 

Listede 0-2. Grup OECD ülkeleri için ülke tavanı 750 milyon dolar, grup limiti 1,5 milyar dolar, 3. Grup OECD ülkeleri için ülke tavanı 600 milyon dolar, grup limiti 1,5 milyar dolar, 4. Grup OECD ülkeleri için ülke tavanı 450 milyon dolar, grup limiti 1 milyar dolar, 5. Grup OECD ülkeleri için ülke tavanı 400 milyon dolar, grup limiti 1 milyar 250 milyon dolar, 6 ve 7. Grup OECD ülkeleri için ülke tavanı 350 milyon dolar, grup limiti 1 milyar 250 milyon dolar olarak belirlendi. Buna göre grup limiti toplamı 7 milyar 750 milyon dolar oldu.

OECD risk sınıflandırmasında belirli bir risk sınıflamasına tabi tutulmamış ülkelerden yüksek gelirli OECD ülkeleri ile diğer yüksek gelirli Avro Bölgesi ülkeleri Türk Eximbank tarafından sıfır, sınıflamaya tabi tutulmamış diğer ülkeler 7. kategori kapsamında değerlendirilecek. 

Bölgesel ve çok uluslu kalkınma bankaları, birden fazla ülkede bağlı ortaklık ya da iştirak bankası bulunan banka grupları ya da holdingler ile diğer ihracat kredi kuruluşlarına açılacak krediler söz konusu limitlerden bağımsız olacak. Söz konusu kuruluşlara açılacak kredilerin toplam limitinin 1,5 milyar doları aşmayacağı öngörülüyor.

Bu arada, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Kuzey Kore uygulamanın kapsamı dışında tutuldu.