İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM

Türk dizilerinin yurt dışında da geniş bir izleyici kitlesi yakalaması daha kaliteli, aynı zamanda yüksek bütçeli yapımları çoğalttı. Artan maliyetleri ise dizinin yurt içi yayınından ziyade ihracatı karşıladı. Türkiye'de birçok dizinin ihracatını yapan firmanın yöneticisi Can Okan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dizi-film sektörünün son yıllarda yurt dışında önemli bir yer edindiğini, çok sayıda ülkeye film dizi ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Yurt içi yayıncıların anlaşmalarının reytinge dayalı olduğunu, dizilerin reyting ölçüm sisteminde her zaman tutmadığını kaydeden Okan, çalışmaların daha kaliteli üretime yönelmesinin de bütçeleri artırdığını belirtti. Okan, "Yapımın yüksek maliyeti yayıncı kuruluştan karşılanamayabiliyor. Yapımcı firmalar dizilerin devamlılığını yurt dışı satışlarıyla sağlıyor" dedi. Oyuncuların dizinin yurt dışı satışlarında etkili olduğunu vurgulayan Can Okan, "Biz yapımlardan önce yapımcılara danışmanlık da yapıyoruz. Yapımcılara, başrolde bu oyuncular olursa bölüm şu kadar yurt dışı geliri getirebilir diyoruz" diye konuştu.

Diziyle beraber kültür de gidiyor
Dizi ihracatının daha kapsamlı düşünülmesi gerektiğini savunan Okan, şunları kaydetti:
"Örneğin diziler ihraç edilmeden önce Litvanya'dan Türkiye'ye yılda ortalama 40 bin turist gelirken, Türk dramalarını yayınlanmasından sonra bu sayı 70 binlere yükseldi. Bunun gibi birçok ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 100'e varan artışlar yaşandı. Turist çekmesinin yanında başka yan etkileri de var. Muhteşem Yüzyıl'daki Hürrem'in mücevherlerini ve Lale Devri'ndeki Yeşim'in yatak odası takımını talep edenler oldu. Macaristan'da Türk dizilerine ilginin armasıyla, daha önce hiç olmayan Türkçe dil kursu birden 11'e yükseldi. Bu bir anlamda kültür ihracatı."

"Diriliş Ertuğrul" ve "Filinta" 60 ülkeye
Can Okan, daha çok tarihi dizilerin yurt dışında ilgi gördüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:
"TRT'de yayınlanan Filinta ve Diriliş Ertuğrul dizisinin yurt dışına satışını 1 yılda minimum 60 ülkeye yapacağımıza inanıyoruz. Şu anda Ortadoğu, Kuzey Afrika, Pakistan, Orta Avrupa ve Afganistan'da belli seviyeye geldik. Özellikle 'Sherlock Holmes' türü bir polisiye olan Filinta dizisinin Batı Avrupa'da da ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. Bu konuda nisan ayında dünyanın dizi alanında düzenlenen Cannes'da tanıtım yapacağız. Kısmet olursa Polonya'dan başlayıp şu ana kadar ulaşamadığımız Batı Avrupa ülkelerine girmeye çalışacağız."