Tüketici derneklerinin yetkilileri, "yılbaşına özel indirim" adı altında müşteri çekip mevcut fiyat üzerinden satış yapanlara karşı vatandaşları uyardı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı bankaların SMS yoluyla tüketicilere faizli ve faizsiz kredi imkanı sunduklarını söyledi.

Fırsat gibi gözüken bu kredilerin aslında 2016 yılı boyunca tüketiciye kabus yaşatabileceğini savunan Ağaoğlu, "Bunu yapmak yerine tüketiciler geçmiş yılın muhasebesini yapıp hane halkı bütçesinde özellikle ne tür harcamalar yapıldığını, bunların hangilerinin gerçekten yerinde olduğunu, kredi kartı ve diğer borç miktarını gözden geçirmesinde yarar vardır. Böylelikle çoğu tüketici görecektir ki 2016'da borçlanmak bir yana, eski borçları ödemek için bile ciddi külfete katlanma ihtiyacı ortadadır" ifadelerini kullandı.

"Yalancı indirimlere dikkat edin"
Ağaoğlu, 100 bin liraya varan banka kredilerinin yanında bir de "yalancı indirimler" olduğuna dikkati çekerek, bunların tüketimi teşvik ederek ihtiyaç fazlası pek çok harcamaya sebep olduğunu belirtti.

Ağaoğlu, bazı mağazaların "özel yılbaşı indirimi" diye 100 liralık ürünün fiyatını önce 250 liraya yükselttiğini, daha sonra yüzde 50 indirim yaparak hedeflediği fiyat üzerinden satış yaptığına işaret ederek, "Bizler de 'nasılsa taksit, özel indirim, mağaza kartına yüzde 50 indirim var' diyerek alışveriş yapıyoruz. 250 lira yaptığı 100 liralık ürün 125'e düşüyor. Burada da 'yüzde 20 indirim var' diyor, 125 liranın yüzde 20'sini indiğin zaman gerçek fiyatı olan 100 liraya alıyorsunuz ama bu yüksek indirimli aldığımızı zannettiğimiz ürün, önümüze konan bu cazip önerilerden ötürü gerçekten ihtiyacımız mı değil mi, onu da fazla düşünmüyoruz. Bu 'yalancı indirimlere' kanmayın, kredilerden ve borçlanmaktan uzak durun" şeklinde konuştu. 

"Yılbaşına özel bir indirim yok"

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu da "Yılbaşına özel bir indirim yok. Biz o yüzden bu tip günlerde insanların gaza gelmemelerinin altını ısrarla çiziyoruz. Elbette ki arzu ediliyorsa yılbaşında insanlar her daim olabileceği gibi birbirleriyle hediyeleşebilirler ama bunu yılbaşı olduğu için 1 liralık şeyi 3 liraya alarak yapmamalılar. Artan talep söz konusu olunca satıcı da bu fiyatları artırmakla meşgul. Bunlara rağbet etmeyin" dedi.

SAKARYA - ONUR ORHAN - AA