ANKARA  - MEHTAP YILMAZ - AA

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Bi̇li̇şi̇m ve Bi̇lgi̇ Güvenli̇ği̇ İleri̇ Teknoloji̇ler Araştırma Merkezi̇nde (BİLGEM) uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analiz yazılımı VİSKON-RS sistemi geliştirildiğini bildirerek, "Sistem, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kullanımına sunuldu" dedi.

Ergin, AA muhabirine TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) tarafından geliştirilen, uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analizi yazılımı VİSKON-RS sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin uydu teknolojileri alanında dünyada söz sahibi bir konumda bulunduğuna işaret eden Ergin, ülkenin bu konudaki gelişimini artırmak için TÜBİTAK olarak büyük bir gayretle çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda BİLGEM'de milli ihtiyaçlara yönelik olarak hızlı afet hasar analizi konusunda özelleşmiş, uzaktan algılama yazılımı geliştirildiğini anlatan Ergin, "VİSKON-RS adı verilen yazılımla yüksek ve çok yüksek çözünürlüklü birçok uydu görüntüsü işlenebiliyor. Uzaktan algılama teknolojileri yardımıyla geniş alanlara ait veriler daha hızlı ve ekonomik olarak kıymetlendirilebiliyor. VİSKON-RS deprem, sel ve orman yangını gibi afet türlerinin hasar analizlerine özelleşmiş uygulamalar içeriyor." diye konuştu.

Ergin, afetlere özel uygulamaların yanı sıra eğitimli/eğitimsiz sınıflandırma, nesne tabanlı görüntü analizi ve doku analizi gibi genel amaçlı kullanılabilecek birçok uygulamanın da VİSKON-RS yazılımında bulunduğuna değinerek, yazılımın uzaktan algılama verilerini okuma, işleme ve analiz etme konularında bütünleşik bir altyapı sunduğunu dile getirdi.

"Savaş ve operasyon sonrasında da kullanılıyor"
VİSKON-RS yazılımının temel özellikleri hakkında bilgi veren Ergin, sistemin deprem öncesi ve sonrasında bölge ve bina bazında hasar tespiti/analizi yapabildiğini kaydetti. Sistemin yeryüzü kullanım alanlarının sınıflandırılmasında da kullanıldığının altını çizen Ergin, orman yangını ve sel sonrası hasar analizlerinin de gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Ergin, BİLGEM bünyesinde geliştirilen VİSKON-RS'nin sadece doğal afetlerde değil savaş gibi durumlarda da kullanılabileceğine dikkati çekerek, "Savaş/operasyon sonrası bölge ve bina seviyesi ön hasar analizi yapabilen sistem ayrıca mülteci kamplarının i̇zlenmesi ve çadır tespitinde de kullanılabiliyor." ifadesini kullandı.

Ergin, geliştirilen sistemin çok kritik anlarda kullanılabileceğini, VİSKON-RS'nin AFAD'ın da kullanımına sunulduğunu ifade etti.