TAHRAN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye-İran ilişkilerinde ticaretin gelişmesiyle birlikte bankacılığında gelişmesi lazım. İran bankalarının Türkiye'de, Türk bankalarının da İran'da faaliyet göstermesi için gerekli adımların atılması gerekiyor." dedi.

Başkent Tahran'daki Türk Ticaret Merkezi (TTM) gezisi esnasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde bankacılığın önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.  

Beraberindeki heyette Merkez Bankası, Ziraat Katılım, Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Uluslararası Nakliyeciler Derneğinden temsilcilerin bulunduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye-İran ilişkilerinde ticaretin gelişmesiyle birlikte bankacılığında gelişmesi lazım. İran bankalarının Türkiye'de, Türk bankalarının da İran'da faaliyet göstermesi için gerekli adımların atılması gerekiyor. Bununla ilgili önceden imzalanmış bir anlaşma var. Türkiye'de İran bankaları faaliyet gösterebilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bu yönde aldığı bir karar var. Yakında bununla ilgili önemli adımları göreceğiz. Bankı Mellat'ın Türkiye'de açılması gerçekleşti. Halk Bankası İran'da çalışıyor. Aynı zamanda Ziraat Bankasının da açılmasını istiyoruz."

Zeybekci, merkez bankaları arasında varılan mutabakatla iki ülke arasında milli paraların kullanılmasıyla ilgili teknik çalışmaların son aşamaya geldiğini anlattı.

- "TTM'nin ilki Tahran'da açılacak"

Tahran'da 2016 yılı sonunda TTM açılması planlandığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanlığımızın ihracatın desteklenmesi kapsamında aldığı kararla dünyanın 13 merkezinde açmayı planladığımız TTM'nin ilkinin açılısını Tahran'da gerçekleştireceğiz. Muhteşem bir bina hazırlandı. Ekonomi Bakanlığı olarak komple kirasını biz karşılıyoruz. İsteğimiz, şirketlerimizin gelip burada ofislerini açmaları ve ürünlerini direkt satmalarıdır."