Tekfen Grubu, 2017’de toplam ciro ve kârlılık açısından son derece başarılı bir faaliyet dönemini geride bıraktı. 2017 yılında, konsolide bazda 7.487 milyon TL ciro; 1.005 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve 770,7 milyon TL net kâr yaratan Tekfen Grubu’nın, aktif büyüklüğü 9.367 milyon TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 3.008 milyon TL’ye ulaştı.

Geçtiğimiz yılın mali sonuçlarını değerlendiren Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, “Tekfen Holding olarak, dünyada ekonomik ve politik belirsizliklerin egemen olduğu bir ortamda ihtiyatı elden bırakmayan, fakat kararlı bir yaklaşımla 2017 için belirlediğimiz hemen tüm hedeflerin üzerine çıkmayı başarmış bulunuyoruz”dedi.

2017 yılının, Grubun halka arzının 10. yıldönümü olduğunu da hatırlatan Birgili, “Yılı tarihi yüksek bir ciro ve kârlılık seviyesinde tamamlarken, Tekfen Holding hisselerinin borsadaki değerinin yıl içerisinde rekor üzerine rekor kırması, “kârlılık eksenli yeni büyüme” olarak belirlediğimiz yeni dönem hedefine ulaşma yolundaki çabalarımızın yatırımcılar tarafından da değerlendirilip desteklendiğini bizlere göstermiştir” dedi ve şöyle devam etti: “Yüzde 45’in üzerinde yüksek bir halka açıklık oranına sahip olan Holdingimiz hisselerinin 2017’de elde ettiği değer artışının, BİST 100’u ortalama değer artışının yaklaşık dört katı olması, Tekfen’de başlattığımız dönüşüm hareketinin güçlü bir manifestosu olarak kabul edilebilir.”

Tekfen Taahhüt Grubu

Tekfen markasının yurtdışındaki en önemli temsilcisi ve 2017 yılı iş hacmi içinde yaklaşık %65 (%64,9) pay ile önemli bir yere sahip olan Taahhüt Grubu, 2017 yılında 4,86 milyar TL ciro ve 391 milyon TL net kâr elde etti.

Faaliyetlerini halihazırda yaklaşık 17 bin çalışanıyla Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Suudi Arabistan ve Katar’da sürdüren Tekfen Taahhüt Grubu, 2017 yılı içerisinde Türkiye’de TürkAkım Gaz Boru Hattı Kıyıköy Gaz Kabul Terminali Projesi’ni; Kazakistan’da Tengiz Petrol-Gaz Sahası Geçici İnşaat Üniteleri ve Tengiz Petrol-Gaz Sahası Gelecek Gelişim Projelerini; Katar’da ise Doğu Endüstriyel Yolu ve Al Thumama Stadyumu Projelerini portföyüne dahil etti.

Grubun mühendislik ayağında hizmet veren Tekfen Mühendislik ise, 2017 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi’nin mühendis müşavirlik ve kontrollük ihalesini yabancı ortağıyla kazanarak, bugüne kadar üstlendiği en büyük müşavirlik sözleşmesine imza attı.

Tekfen Taahhüt Grubu, “Gidilebilen her nokta pazarımızdır” anlayışıyla başta doğal kaynaklar bakımından zengin Afrika kıtası ve rekabetin daha az olduğu alternatif pazarlardaki iş olanaklarının değerlendirilmesine 2017 yılında da devam etti.

Tekfen İnşaat’ın 1978 yılında ilk yurtdışı projesini gerçekleştirdiği Kuveyt, şirketin gelecek planları arasında öncelikli bir yere sahiptir. Şirket, bir dönem önemli projeler gerçekleştirdiği Kazakistan’daki varlığını 2017 yılında alınan iki projeyle yeniden güçlendirdi. Azerbaycan’da 2018 yılında başlaması beklenen gaz ve petrol yatırımları da yakından takip edilmektedir.

Tekfen İnşaat, 2017 yılında iş çeşitliliğini artırma yönünde de somut adımlar attı. Yenilenebilir enerji konusunda şirket içinde oluşturulan birim aracılığıyla güneş, jeotermal ve rüzgâr projelerinin yanı sıra belediyelere yönelik katı atıktan enerji üretimi projeleri yakın takibe alınırken, şirketin su arıtma teknolojileri konusundaki bilgi ve yeterliliğini artırmaya yönelik çalışmaları 2017 yılında da devam etti.

İş portföyünün ağırlıkla yurtdışı projelerinden oluşmasına karşın Tekfen Taahhüt Grubu, son yıllarda dev projelerin gündeme geldiği Türkiye’de de petrol, gaz, enerji ve altyapı yatırımları başta olmak üzere uzmanlık alanlarına uygun projeleri yakından izliyor. Grup, Türkiye’deki Yap-İşlet-Devret tarzındaki altyapı ve enerji projelerine de ilgi duyuyor.