İSTANBUL (AA) - TAV Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, "Yurt dışında çeşitli satın almalar yapacağız. Yurt içinde de eğer olursa tabi ki yapabiliriz" dedi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) nisan ayı kahvaltı toplantısının konuğu olan Şener, Avrupa Birliği'nde kadın profesorlerin yüzde 15, Türkiye'de ise yüzde 28 seviyesinde olduğunu bildirdi. TAV bünyesinde üst düzey kadın yöneticilerin yüzde 22, kadın çalışanların da yüzde 42 düzeyinde olduğu bilgisini paylaşan Şener, şöyle konuştu:

"Eğitimli Türk kadınının çok büyük sorunları olduğuna inanmıyorum. Türkiye'de sorunun eğitimsiz kadında çok daha fazla olduğuna inanıyorum. KAGİDER gibi derneklerle eğitimsiz kadın arkadaşlarımıza daha fazla destek olunması gerektiğine inananlardanım. Bunun en önemli çözümünü de meslek okullarında görüyorum. Meslek okullarındaki kadın yüzdesini artırabilirsek ara sınıflarda çok ciddi bir şekilde kadınların ekonomiye dahil olmalarını sağlayabiliriz. TAV olarak baktığımızda, hep arkadaşlarıma 'annenizin, kız kardeşinizin, sevgilinizin ve karınızın dışında başka kadınlar da var. Onlarla arkadaş olmayı becerebilin' diyorum. Bunu başardığınız anda sorun çözülüyor. Ben yükselecek iki arkadaşıma baktığımda kadın mı erkek mi olduğuna kesinlikle bakmıyorum. Ama herşeyleri eşitse kadın olanı yükseltiyoruz. Bunu hiçbir zaman bir ayrımcılık olarak görmedim. Görmediğim için de TAV'da kadınlar gayet güzel yerlere geldiler ve kendilerini gösterdiler. Zaten kadınlara ayrımcılık yaparsanız nüfusun yüzde 50'sini kabul etmiyorsunuz demektir. Yüzde 50'sinin katılmadığı bir nüfusta verimliliğin artması ekonominin büyümesi mümkün değil."

"Çevrenizden 'şeytanın avukatlarını' uzaklaştırın"
Şener, TAV'ın tam bir girişimcilik projesi olduğunu vurguladı. Girişimciliği, "herkesin gördüğü fakat kimsenin düşünmediği olayları, fikirleri hayata geçirme cesareti" olarak tanımlayan Şener, "Maalesef Türkiye'de inovasyonu o kadar yanlış algılıyorlar ki illa bir ürünün, bir teknolojinin icat edilmesi olarak görüyorlar. Bir iş modelini, pazarlama tekniğini değiştirmek bile bir inovasyondur" değerlendirmesinde bulundu. İnovasyonu yaparken her yerde yöneticilerin karşısına "şeytanın avukatları" tabir ettiği kişilerin çıktığını dile getiren Şener, TAV'da birinci derecede "şeytanın avukatlarını" yok ettiğini söyledi. Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu şeytanın avukatları yeniliğin, her yenilikçi düşüncenin katilidir. Negatif kişiliği bu kadar güçlü kılan bir kavram yoktur: şeytanın avukatları. Bunlar hemen yeni fikri öldürür. Risk yönetimi ile şeytanın avukatları arasında hiçbir bağ yoktur. Onun için bir kere çevrenizden şeytanın avukatları kılığı altında olan bütün negatif insanları uzaklaştırın. En önemli hadise bu. Bu şekilde yenilikçi düşüncelerinizi hayat geçirmenize fırsat doğar. Şeytanın avukatları her yönetim kurulunda, her genel müdürlükte her yerde vardır. Bunlar, bir şeyin sadece nasıl yapılamayacağını anlatırlar. Nasıl yapılacağını hayatta anlatmazlar. Her gün binlerce fikir, tasarım, kavram şeytanın avukatları tarafından maalesef öldürülüyor. TAV'da iletişime çok önem veriyoruz. Herkesin konuşmasını sağlıyoruz. Ben facebook'a en geç girenlerdenim. Çok iyi tarafları var, çok fena tarafları da var. Şirket facebook'u yapabilirsek konektiviteyi müthiş artırabiliriz dedik. IBM ile bir proje geliştirdik. Bizim şirkette artık mail kullanımı hemen hemen sıfıra doğru iniyor. Biz TAV face adındaki şirket facebook'umuzu kullanıyoruz. Bloglar yazarak her türlü haberi herkese anlatıyoruz. TAV'da konektivitiye acayip önem veriyoruz. TAV'da herkes herşeyi bilir."