Havalimanı işletmeciliğinde ve inşaatında Türkiye’nin dünyadaki öncü markası TAV Grubu CEO’su Sani Şener, Umman Havalimanları Yönetim Şirketi OAMC’nin ev sahipliğinde başkent Maskat’ta Havalimanı Devri ve Operasyonel Hazırlık (Operational Readiness and Airport Transfer) ORAT Konferansı’na katıldı. 

“Havalimanı İşletmecilerinin Büyümesi Üzerinde Yeni Havalimanı Projelerinin Etkileri” başlıklı panelde konuşan TAV Grubu CEO’su Şener, TAV İnşaat olarak Maskat Havalimanı pist ve altyapı işlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Şener, bölgede pek çok projeye imza attıklarını vurgulayarak sektörün büyümeye devam edeceğini vurguladı. 
Şener ”Dünya ekonomisinin ekseni Doğu’ya kayıyor. Bu yadsınamaz bir gerçek. Bu çerçevede diyebiliriz ki bu bölgedeki büyüme devam edecek. Atatürk Havalimanı’ndan örnek vermem gerekirse işletmeye 2000 yılında başladığımızda sadece 10 milyon yolcumuz vardı. Şu an 57 milyon yolcuya ulaştık. Biz çok büyük bir ivme yakaladık. Bununla birlikte Atlanta, Heathrow ya da Charles de Gaulle Havalimanı’na bakarsak uzun yıllardır büyüme oranı yüzde 1-2 arasında gerçekleşiyor. Diyebiliriz ki doyum noktasındalar. Ama bu bölgelerde büyümenin devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI, verilerine bakarsak şu an dünyada 5 milyar yolcu var. Önümüzdeki yıllarda bu rakam 10 milyara ulaşacak. Bu artışın büyük kısmı dünyanın bu kısmında gerçekleşecek. Havayolları büyüyecek, havalimanları büyüyecek. Ama artık havalimanları sadece altyapı yatırımı olmaktan çıkacak ve ticari işletme konumuna gelecekler. Sektörün oyuncularının verilerine göre havacılıkta yeni trendler de ortaya çıkıyor. Görüyoruz ki noktadan noktaya uçuşlar artacak, yeni lokasyonlar ve havalimanlarının ulaşımda rolü genişleyecek” dedi. 

TAV Grubu CEO’su Şener ayrıca “Havalimanı Devri ve Operasyonel Hazırlığın üç kuralı” başlıklı bir sunum da gerçekleştirdi. Şener, konferans sırasında TAV Bilişim’in de Umman’ın havalimanı otoritesi Umman Havalimanları İşletmesi’yle (OAMC) işbirliği anlaşması imzaladığını ekledi. Anlaşmayla birlikte karşılıklı olarak çalışan değişim programları, ortak projeler ve danışmanlık projeleri hayata geçirilecek.
Maskat’ta 25-26 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleşen ve uluslararası danışmanlık şirketleri, havalimanı işletmecileri, havalimanı işletmeciliği ve faaliyetlerini yürüten kamu otoritelerini buluşturan etkinlik, başarıya ulaşmış havalimanı örnekleriyle ORAT’ın havalimanı işletmeciliğinde önemini vurgulamayı hedefliyor. Etkinliğin ev sahibi OAMC, Umman’ın en büyük havalimanı Maskat Havalimanı ile birlikte Salalah, Sohar ve Duqm havalimanlarının yönetim ve faaliyetlerinden sorumlu devlet kuruluşu. Umman’ın en büyük giriş kapısı olan Maskat Havalimanı pist ve altyapı inşaatı dünyanın en büyük havalimanı inşaat şirketi TAV İnşaat tarafından gerçekleştirildi. 
Havalimanlarının inşaat durumundan operasyona başlayacak aşamaya geçmesini sağlayan kapsamlı bir program olan ORAT, havalimanlarında başarılı bir operasyon başlangıcı için gerekli platform ve profesyonel uzmanlık sağlıyor.