İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı dün 118,92 lirayla tarihi zirvesini görmesinin ardından, bugün yüzde 1'e yakın düşüşle 116 liranın hemen üzerinde dengelendi. 

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Janet Yellen'ın faiz artışı ile ilgili güvercin açıklamalarının, piyasada Fed'in faiz artışına yönelik beklentileri azaltması güvenli liman altına talebi artırırken, altının ons fiyatı dün yüzde 4'ün üzerinde artarak son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün Asya piyasalarında etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçen altının ons fiyatı, şu dakikalarda 1.238 dolar seviyelerinde dengelendi. 

Altının ons fiyatındaki yükselişin yanı sıra dolar/TL'nin dünkü sınırlı değer kazancının da etkisiyle yurt içinde 119 lira sınırına dayanan altının gram fiyatı, bugün ons fiyatı ile birlikte düşüşe geçerek 116,20 liraya geriledi. 

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekcen, Fed'in faiz artırım sürecinden en çok etkilenen ürünlerden biri olan altının yeni yılda yatırımcısının yüzünü güldürdüğünü belirterek, altın fiyatlarının Çin etkisi, petrol fiyatlarındaki gerileme ve doların seyrinin yanı sıra borsalardaki satışlardan da etkilendiğini ifade ediyor. 

Çekcen, altının yükseliş trendinde hareket ettiğine dikkati çekerek "Çin'de açıklanacak dış ticaret verileri ön planda olacak. Veriler eğer beklentileri karşılayamazsa küresel kaygılar tekrar artabilir. Altın bu gelişmelerle beraber, ara ara soluklansa da, yoluna devam etmek isteyecektir" ifadelerini kullandı. 

Altının onsunda 1.222-1.200 aralığının teknik destek bölgesi olarak izlenebileceğini aktaran Çekcen, bu seviyeler üzerinde kalındığı sürece 1.305-1.345 hedeflerinin söz konusu olabileceğini dile getiriyor. 

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 192 liradan, Cumhuriyet altını ise 781 liradan satılıyor.