ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların iyileşme süresini kısaltan ve tüm dünya tarafından kesin tedavi yöntemi kabul edilen 3 yeni Hepatit C ilacını ödeme listesine ekledi.

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hepatit C'nin, dünyada 160 milyon insanda kronik bulunan ve her yıl 350 bin kişinin ölümüne yol açan sinsi bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 36 bin kişinin Hepatit C tedavisi gördüğünü anlatan Koç, bunlardan 7 bininde Hepatit C'ye bağlı siroz tespit edildiğini belirtti.

Koç, Sağlık Bakanlığı ile Hepatit C'ye karşı etkin mücadele kararı aldıklarını vurguladı.

Bu kapsamda, hastaların tedavi başarısını yüzde 95 ila yüzde 100'e çıkaran, tedavi süresini kısaltan ve tüm dünya tarafından kesin tedavi yöntemi kabul edilen, oral yolla alınan 3 yeni Hepatit C ilacının ödeme listesine alınmasının kararlaştırıldığını bildiren Koç, şunları kaydetti:

"Hepatit C tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Kronik Hepatit C ile yaşayan hastalara sunulan yeni tedavilerle, 3 ay gibi kısa sürede tedavi olmaları ve hepatit C virüsünden kurtulmaları mümkün olacak. Yeni ilaçlarla tedavi edilen hastalarda siroz ve kansere bağlı ölümler önemli ölçüde azalacak. Türkiye'de SGK kayıtlarında bulunan yaklaşık 36 bin kişiyi etkileyen Hepatit C hastalığı, kısa vadede ortadan kaldırılacak."

- "Normal fiyatı 90 ila 120 bin lira"

İlacı üreten firmalarla, özel indirim alabilmek için yoğun müzakere süreci yürüttüklerini belirten Koç, normalde 90 ila 120 bin lira olan bu yeni nesil ilaçları, alternatif geri ödeme yöntemiyle, uygun fiyatla hastaların kullanımına sunduklarını söyledi.

Aldıkları özel indirim ve yaptıkları anlaşma nedeniyle rakamın kamuoyuyla paylaşılmayacağını dile getiren Koç, "Tedarik edeceğimiz bu ilaçları, hastalarımız şimdilik Sağlık Bakanlığına bağlı 20 hastaneden temin edebilecek. İlerleyen süreçte ilacın bulunduğu hastane sayısını artıracağız ve daha da önemlisi hastaların eczane yoluyla ilaca erişimini sağlayacağız." dedi.

Japonya, Hollanda ve Avusturya gibi birçok gelişmiş ülkenin bu ilaçları ödeme listesine dahil etmediğine dikkati çeken Koç, "Aldığımız bu kararla, dünyada Hepatit C ile geniş kapsamlı mücadele eden sayılı ülkelerden biri haline geldik. Yakın gelecekte Türkiye'de Hepatit C hastalığı ortadan kalkacak. Bu modeli, bize maliyeti yüksek diğer ilaçlarda alım garantisi vererek uygulamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- SGK ilk kez klinik takip yapacak

Yeni nesil ilaçlarla Hepatit C tedavisi gören hastaların bu sürecinin bilimsel verilerle yazılım üzerinden takip edileceğini anlatan Koç, "Bu, hastaların takibini yapan uzman hekim tarafından klinik verilerin girildiği bir sistemdir. Veriler, SGK tarafından hastaneler ile eczanelerin kullandığı MEDULA yazılımı üzerinden toplanıp, ilgili bilim komisyonunda değerlendirilmek üzere bu sistemden titizlikle takip edilecek." bilgisini verdi.

- Hepatit C nedir?

Hepatit C, Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığı. Bu, birkaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu devam eden ciddi bir sağlık sorununa kadar değişen hastalıklara yol açabiliyor. HCV genellikle kan yoluyla bulaşıyor. Hepatit C akut veya kronik olabiliyor.

Akut Hepatit C, mikroorganizma vücuda girdikten sonraki 6 ayda olan kısa süreli bir hastalık. Kişilerin çoğunda (yüzde 75-85) akut Hepatit C enfeksiyonu, kronik Hepatit C enfeksiyonuna dönüşüyor. Kronik Hepatit C ise hayat boyu devam edebiliyor, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri), hatta ölüme yol açabiliyor.