Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış gösterdi. 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artış kaydetti. 

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 arttı. 

En yüksek artış bilgisayar ve optik ürün imalatında
Öte yandan arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artış gösterdi. Şubatta 120 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 110,6 seviyesinde bulunuyordu. 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, şubatta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,7 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,1 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 7,4 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 5,8 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti. 

Bu alanda en yüksek azalış ise yüzde 25,5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında oldu. Bu düşüşü yüzde 11,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi. 

Beklentiler 
AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, şubatta arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artış bekliyordu. 

Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 5,1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,1 artacağını tahmin etmişti.