ANKARA (AA)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminin, zor geçen kış koşulları ve dünya piyasalarında yaşanan çalkantılara rağmen beklentilerin ötesinde büyüdüğünü belirterek, "2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hem ülke büyümesinin hem sanayi üretiminin daha da hızlanacağını bekliyoruz" ifadesini kullandı. Işık, yaptığı yazılı açıklamada, şubat ayına ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi. Şubatta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 arttığını belirten Işık, arındırılmamış endekste de benzer şekilde artışın yüzde 1 seviyesinde olduğunu bildirdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,7 artış olduğuna işaret eden Işık, sanayi üretiminin zor geçen kış koşulları ve dünya piyasalarında yaşanan çalkantılara rağmen beklentilerin ötesinde büyüdüğüne dikkati çekti. Işık, sanayi üretiminin artışında iç talebin etkisinin daha belirgin görülmeye başladığını belirterek, "Özellikle dayanıklı tüketim mallarında ve yatırım mallarında hem aylık hem de yıllık üretim artışları iç talepte canlanmaya işaret etmektedir. İhracat pazarlarımızda ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler ile avro/dolar paritesinin getirdiği maliyet baskısı sanayi üretimimiz üzerinde sınırlayıcı etkisini sürdürmektedir" ifadesini kullandı. İhracat pazarlarındaki tüm bu gelişmelere rağmen ihracat miktar endekslerinin arttığını ve miktar cinsinden ihracatın büyüdüğünü görmenin sevindirici olduğunu belirten Işık, ihraç edilen ürünlerin yüzde 95’inin sanayi ürünlerinden geldiği düşünülürse bu durumun sanayicilerin başarısının göstergesi olduğunu bildirdi.
İlk çeyrek verilerini değerlendirilirken geçen yılın ilk çeyreğinde yüksek gelen sanayi üretiminin getirdiği baz etkisinin de göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Işık, 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hem ülke büyümesinin hem sanayi üretiminin daha da hızlanacağını, yılın ikinci yarısından itibaren ise bu hızlanmanın daha belirgin olmasını beklediklerini kaydetti. Işık, şöyle devam etti:

"Bu hızlanmada, geçen yıl dünyada yaşanan belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım ve tüketim taleplerinin yılın ikinci yarısından itibaren hayata geçecek olması, Avro Bölgesi’nde parasal genişlemenin sonuçlarının görülmeye başlanacak olması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşüşünün etkisinin yılın ikinci yarısından itibaren fiyatlara yansıması, 2014'ün ikinci yarısından itibaren görülen düşük baz etkisi belirleyici olacaktır."

Hükümetin sadece kısa vadeli büyümeyi değil, uzun dönemli ve sürdürülebilir bir büyümeyi de desteklemek amacıyla gerekli adımları attığına dikkati çeken Işık, son açıklanan “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”nin de bu yönde atılan önemli adımlardan olduğunu ifade etti. Paketin ülkenin üretim alt yapısını geliştirmek, uzun dönemli ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçişi hızlandırmaya dönük teşvik ve destekler içerdiğini belirten Işık, şunları kaydetti:
"Özellikle yüksek teknoloji ürünleri üretiminin öncelikli alanlar kapsamına alınıp 5. bölge desteklerinden faydalanacak olması, Ar-Ge’ye dayalı yatırımlar için finansman desteğinin gelmesi ve tasarımın daha fazla teşvik edilmesi sanayide dönüşümü ve rekabetçiliği hızlandırmaya dönük adımlardır. Önümüzdeki dönem, Türkiye’nin bir yandan büyümeye devam ettiği, bir yandan da sanayi de dönüşümü gerçekleştirdiği, kırılganlıklarını azalttığı ve rekabetçiliğini artırdığı bir dönem olacaktır. Türkiye tüm kurumların desteği ve sanayicilerimizin dinamik yaklaşımları ile bu dönüşümü yapacak güçtedir."