ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Türk turizminin en önemli pazarı olan Rusya'dan gelen turist sayısı yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 azalırken, bu boşluk Almanya'dan gelenlerle dolduruldu. Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı söz konusu dönemde yüzde 11 artış gösterdi. 

AA muhabirin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, 2014'ün ilk 6 ayında Rusya'dan Türkiye'ye 1 milyon 924 bin turist geldi. Bu rakam, 2015'in aynı döneminde yüzde 25 azalarak 1 milyon 455 bine geriledi. Rus turist sayısında yaşanan azalmaya karşın Almanya'dan gelen turist sayısında yüzde 11'lik bir artış oldu. Alman turistlerin sayısı ilk 6 ayda 2 milyon 110 bine oldu. 

- "Ekonomik kriz Rus turist sayısını düşürdü"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya'dan gelen turist sayısındaki azalmanın, ülkede yaşanan ekonomik krizden kaynaklandığını ifade etti. Türkiye'ye gelen Rusların harcamalarında da ekonomik krizin etkilerinin görüldüğünü dile getiren Ulusoy, "Türkiye'nin turizm gelirlerinde yaşanan düşüşün en önemli nedeni, kaynak pazarlardaki ekonomik sorunlar. Özellikle Rusya'daki ekonomik sorunlar bu pazardan gelen turistlerin azalmasına sebep oldu. Rusya'dan gelen turistlerin ülkemizdeki harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 geriledi" dedi.

Ulusoy, Yunanistan gibi ekonomik kriz yaşanan diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerin de harcamalarını kıstıklarına dikkati çekti. 

Bulgaristan, İran, ABD, Gürcistan ve İsveç gibi ülkelerden gelen turist sayısında da ilk 6 ayda artış görüldüğünü kaydeden Ulusoy, yılın kalan döneminde de bu seyrin devam edeceğini savundu. 

- "Charter uçaklara yakıt teşvikini destekliyoruz"

Ulusoy, nisan ve mayıs aylarında Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden gelen charter uçaklara uygulanan yakıt teşvik desteğinin sonbaharda da devam etmesi için girişimlerinin olduğunu hatırlatarak, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi. Ulusoy, "Bu sayede Rusya başta olmak üzere kayıp yaşanan pazarlardan kaynaklı zararlar kısmen telafi edilebilir. Bizim önerimiz, buna benzer bir teşvik sisteminin tarifeli uçaklara da uygulanması yönünde" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Yurtdışına tatile çıkan kişi sayısı artıyor"

Yurtdışına tatile çıkan Türk vatandaşlarının sayısının da her geçen yıl istikrarlı biçimde arttığının altını çizen Ulusoy, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl Türk vatandaşları yurtdışına 8,3 milyonun üzerinde seyahat gerçekleştirdi. Artan ulaşım olanakları ve seyahat acentalarının düzenledikleri tur organizasyonlarındaki seçeneklerin fazlalaşması bu artışın en önemli nedenini oluşturmaktadır. Vizesiz Balkan turlarına ilginin yanı sıra Yunan Adaları'na yönelik ilginin artması da yurtdışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısını artıran temel nedenlerden birisi oldu. Döviz kurlarındaki artışa rağmen trendin bu yıl da devam ettiğini gözlemliyoruz."